Vejr

Sådan rammer stormen Knud Danmark

Fredag eftermiddag rammer stormen Knud det nordvestlige Jylland. Her er det billeder fra stormen Helga den 4. december 2015.

Stormen Knud rammer dele af landet fredag eftermiddag og aften.

Efterårets første storm er lige på trapperne - og den har fået navnet Knud. Tidligt fredag morgen befinder Knud sig over den sydvestlige del af Nordsøen som et kraftigt lavtryk, der skal udvikle sig yderligere på sin vej mod Danmark.

Beuafort-skala

Orkan: >32,6 m/s
Stærk storm: 28,5-32,6 m/s
Storm: 24,5-28,5 m/s
Stormende kuling: 20,8-24,4 m/s
Hård kuling: 17,2-20,7 m/s
Kuling: 13,9-17,1 m/s
Hård vind: 10,8-13,8 m/s
Frisk vind: 8,0-10,7 m/s
Jævn vind: 5,5-7,9 m/s
Let vind: 3,4-5,4 m/s
Svag vind: 1,6-3,3 m/s
Næsten stille: 0,3-1,5 m/s
Stille: <0,3 m/s

Det mærker man allerede i formiddagstimerne, hvor det vil blæse gevaldigt op fra syd og sydvest i den vestlige del af Jylland. Med middelvinde på hård til stormende kuling og vindstød, som kan nå storm, bliver det allerede fra ni-tiden en blæsende omgang længst mod vest.

Storm kan ramme ved middagstid

Kort efter middagstid ventes området med regulær storm at ramme et område langs den jyske vestkyst mellem Ringkøbing Fjord og Hanstholm.

Vindstød fredag klokken 11.

Her kan middelvinden nå over 24,4 meter per sekund - og i samme område kan vindstødene nå orkanstyrke (mere end 32,6 meter per sekund).

Dette meget kraftige vindfelt breder sig længere mod nord i eftermiddagstimerne, således at det fra sidst på eftermiddagen og først på aftenen primært vil være langs den jyske skagerrakskyst - mellem Hanstholm og Skagen - hvor der i perioder kan forekomme storm med vindstød af orkanstyrke.

Vindstød fredag klokken 14.

Enkelte prognoser viste torsdag, at Knud kunne ramme med stærk storm i middelvinden, men helt så voldsom ser Knud ikke ud til at blive i henhold til de seneste prognoser fredag morgen.

Vindstød fredag klokken 17.

Området med regulær storm samt vindstød af orkanstyrke vil være begrænset til kyststrækningerne i det vestlige og nordlige Jylland, mens vindstødene kan nå stærk storm inde over land i Nordvestjylland.

Vindstød fredag klokken 20.

I resten af landet slipper man med op til hård kuling i middelvind og vindstød, der flere steder kan nå stormende kuling eller storm. Knud kan desuden virke ekstra kraftig, fordi løvtræerne fortsat har blade på.

Inden Knud rammer med storm og regn, kan temperaturerne i den østlige del af landet nå op over 20 graders varme.