Snart rammer Florence Danmark - på søndag får vi en halv måneds regn

16x9
Med orkanen Florence fulgte enorme vandmasser, der kostede mindst 34 mennesker livet. Foto: Alex Edelman / Ritzau Scanpix

Resterne af den tropiske orkan Florence trækker hen over Europa som et kraftigt lavtryk.

På søndag rammes vi af dønningerne efter den tropiske orkan Florence. Florence er dog ikke længere en tropisk orkan, men blot et kraftigt lavtryk. Dette er imidlertid ikke ensbetydende med, at den gamle orkan ikke længere kan lave ravage.

- Den bliver formentlig ikke direkte farlig, men der vil komme vindstød af stormstyrke og meget kraftig nedbør, fortæller meteorolog ved TV 2 Vejret Jens Ringgård Christiansen. 

Dræbte 34 mennesker

Orkanen Florence opstod ved Kap Verde-øerne ud for Afrikas vestkyst for snart tre uger siden. Fredag gik den i land i North Carolina i USA, hvor mindst 34 mennesker omkom. 

- I USA var det særligt vandmasserne, der skabte problemer, og det bliver også vandmasserne, vi kommer til af mærke her, siger Jens Ringgård Christiansen. 

Konkret kan vi få op til 40 millimeter regn på søndag, hvilket svarer til mere end en halv måneds normal nedbør for september.

Nedbør over Danmark søndag og mandag
Nedbør over Danmark søndag og mandag Foto: TV 2 / TV 2

Tropiske spøgelser gæster Europa

Siden Florence drog hærgende hen over den amerikanske østkyst, har den skiftet karakter. Nu er der tale om et kraftigt lavtryk, der går lige syd om Danmark og udløser det voldsomme uvejr. På vej væk krydser lavtrykket dog også grænsen og går hen over Bornholm.

Jens Ringgård Christiansen understreger dog, at den præcise bane fortsat er en smule usikker, hvilket i særlig grad kendetegner de tidligere tropiske orkaner. 

De kraftige vandmasser kan give problemer med oversvømmelser, og den kraftige nordenvind på tværs af bæltbroerne kan betyde lukninger. 

- Vi kan godt risikere, at Storebæltsbroen skal lukkes et par timer på mandag. Normalt siger man, at den kun er lukket på grund af vejret syv timer om året, så det er ikke så lidt, lyder det fra Jens Ringgård Christiansen.

Nordenvinden kan også give forhøjet vandstand i Isefjord og Roskilde Fjord, hvilket der skal holdes i øje med. Lige nu ser det ikke ud til at give problemer, men lavtrykkets præcise bane er helt afgørende for, om det udvikler sig problematisk.

Fra ekstrem varme til ekstrem regn

Florence er ikke den eneste tidligere tropiske orkan, der påvirker vejret i Danmark. I går havde vi den varmeste dag så sent på året i 71 år også på grund af en tropisk orkan.

- I går havde vi den gamle tropiske orkan Helene, der gav os den usædvanlige varme, og på søndag er det den gamle orkan Florence, der vil give os den usædvanlige store mængde regn, slutter Jens Ringgård Christiansen.