Vejr

77-årig forudser vejret - engang var det et spørgsmål om liv eller død

Gammel nedarvet fiskerviden kan stadig bruges som alternativ til meteorologien.

I tiderne før avancerede computermodeller og følsomt elektronisk måleudstyr måtte særligt fiskere selv tyde naturens tegn. På havet kunne fiskerne være prisgivet, hvis et uventet uvejr pludselig rejste sig.

TV 2 Vejret har besøgt den 77-årige pensionerede fisker Martin Bager i Harboøre, og han er en af dem, der holder de gamle kundskaber i hævd.

Historisk set er evnen til at læse vejret et spørgsmål om liv eller død. Viden om de vigtige tegn gik i arv fra de gamle fiskeskippere til de unge fiskere gennem generationer. På den måde er Martin Bagers ekspertise mange hundrede år gammel.

- De bliver mørkere og mørkere, de skyer inde over fjorden, siger Martin Bager, mens han peger på skydækket.

Det viser ifølge Martin Bager, at vinden kommer ind over land længere op ad dagen eller ud på natten. Senere finder vi ud af, om hans forudsigelser holder stik.

Havet giver, havet tager

Der bliver ikke længere fisket fra Harboøre, men fiskeriet og ikke mindst de medfølgende tragedier ligger lejret dybt i den lokale rygrad. Kysten blev kaldt jernkysten. Der var ingen havne at søge ly i, og Vesterhavet supplerer de ofte kraftige storme med lunefulde strømforhold.

Som fiskerkone har man levet med daglig uvished, når manden og måske endda også sønnerne var på havet. En kold novembernat i 1893 mistede det lille samfund ikke færre end 26 fiskere i en enkelt efterårsstorm.

Martin Bager fortæller, at den hårde tilværelse underlagt vejrets luner stadig kan ses hos de gamle fiskekoner, når det blæser.

- De kan godt blive urolige ved det og synes, at det ikke er så heldigt det her vejr, siger han. 

Brændingen afslører kuling på vej

I dag er det turister på stranden, der føler blæsten. Og så Martin Bager der ser lidt mere end de fleste. Han kigger på havet og særligt der, hvor bølgerne løber ind over sten og sand.

- Hvis vi kigger hen over brændingen, kan vi se, om der dannes en skygge. Gør der det, ved vi, at det bliver kuling inden for få timer, forklarer Martin Bager til vejrvært Per Christiansen ved Flyvholm Redningsstation ud for Harboøre.

Senere på dagen kunne Per Christiansen konstatere, at den gamle fiskerviden kom til holde.

- Han viste os tegnene på, at det ville blive kuling, og ganske rigtigt blev det kuling få timer senere, fortæller Per Christiansen:

- Han kan selvfølgelig have kigget i en moderne vejrudsigt, før vi mødtes, men de ting, han viste os og sagde, kom til at passe, siger Per Christiansen.