Vejr

Florence fortsætter med at give regn - vandstanden kan stige til ekstreme 19 meter

Med snart 900 millimeter regn er Florence ved at skrive sig ind i den amerikanske orkanhistorie som en af de vådeste af sin slags.

Siden den tropiske orkan Florence natten til fredag gik i land i North Carolina, har regn i enorme mængder væltet ned over store dele af den amerikanske delstat.

Allerede fredag aften blev den tidligere rekord for mest regn i forbindelse med en tropisk orkan i North Carolina slået, og siden da er der blot faldet endnu mere regn.

Tropiske orkaner og Saffir-Simpson-skalaen

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

Søndag eftermiddag dansk tid er der faldet hele 861,1 millimeter regn i Swansboro - hvilket er uhørt store nedbørsmængder. En gennemsnitlig tropisk orkan giver omkring 400 millimeter regn, og til sammenligning er den årlige nedbørsmængde i Danmark 712 millimeter.

861 millimeter svarer til 0,86 ton per kvadratmeter - eller intet mindre end 86 gulvspande vand på samme lille areal.

Desuden har de enorme mængder af nedbør i forbindelse med Florence nu bragt den totale nedbørsmængde i Wilmington i North Carolina op på ustyrlige 2205 millimeter regn i 2018. Det overgår den tidligere årsrekord i mest nedbør på 2125 millimeter fra 1877 med længde - og så er der endda fortsat tre en halv måned tilbage af året.

Florence er blandt de otte vådeste tropiske uvejr

Med de foreløbigt ekstreme nedbørsmængder bringer det Florence ind på en lidet ønskværdig ottendeplads over vådeste tropiske uvejr, som har ramt det amerikanske fastland.

Den vådeste orkan i USAs historie var Harvey, som i september sidste år gav hele 1538,7 millimeter i Nederland i Texas.

Florence kan dog nå at kravle længere op på den våde rangliste, idet der fortsat kan falde mellem 100 og 200 millimeter regn, inden Florence har forladt de berørte områder.

Ekstrem vandstand i floderne

De rekordstore nedbørsmængder i North Carolina er også medvirkende til at fylde delstatens floder op med enorme mængder vand. Det har fået vandstanden til at stige til faretruende højder mange steder, og mest kritisk er situationen ved Cape Fear-floden ved Fayetteville.

Søndag eftermiddag lokal tid var vandstanden i floden 12,6 meter over normal vandstand, og det er endda kun begyndelsen.

Når vandstanden tirsdag eftermiddag forventes at kulminere, vil det være med en forventet højde på ekstreme 19 meter. Det kan medføre endnu mere alvorlige oversvømmelser, og gøre situationen i områderne langs floden endnu mere kritisk, end den allerede er.

De kommende døgn bevæger Florence sig langsomt mod nordøst, inden den sidst på ugen igen bevæger sig ud over Atlanterhavet tæt på New York.