Vejr

Supertyfon rammer Filippinerne med stormflod på op til seks meters højde

Supertyfonen Mangkhut rammer i aften Luzon med fuld styrke. Den minder om Haiyan, der i 2013 kostede mere end 6000 livet.

Supertyfonen Mangkhut befinder sig lige nu cirka 300 kilometer øst for Filippinerne. Mangkhut bevæger sig mod den nordlige del af Filippinernes største ø, Luzon, og ventes at gå i land sent i aften dansk tid.

Luzon er verdens femtemest befolkede ø med 46 milioner indbyggere. Den nordlige del af øen, som bliver ramt hårdest, er bjergrig, og der forekommer ofte voldsomme jordskred og oversvømmelser, når tyfoner passerer Luzon.

Livstruende stormflod på højde med toetagers huse

Mangkhut er ekstremt voldsom og rammer Luzon som en kategori-5-orkan, den kraftigste, der findes på skalaen. Fillippinernes meteorologiske institut advarer om stormflod på op til seks meter i centeret og lige nord for supertyfonens øje.

Seks meter svarer til tagryggen på et toetagers hus, og stormfloder i den størrelse er ekstremt ødelæggende for hele kyststrækningen. Nordsiden af Luzon, der har flere store kystbyer, vil også blive hærget af voldsomme vandstande i nat dansk tid, men heldigvis ser de værste vandstande ud til at ramme områder med mindre bebyggelse.

Jordskred og oversvømmelser

Når sypertyfoner rammer land, sker det med tre forskellige ødelæggende effekter. Som oftest er det stormfloden, der er værst, men i bjergrige områder kan regnmængder skabe lige så store problemer.

Ovenstående model viser regnmængder over 400 millimeter, hvilket er mere end halvdelen af Danmarks årlige nedbør. Erfaringsmæssigt ser man lokalt meget større mængder regn i bjergrige områder, så man kan forvente store og livstruende oversvømmelser mange flere steder end ved kysterne. Regn på bjergsider skaber desuden store oversvømmelser, når vandet skal løbe væk i floder og dale.

Mest ødelæggende vindstyrke, der findes

Mangkhut er en kategori-5-tyfon på Saffir-Simpson-skalaen, som man benytter ved tropiske orkaner. Mangkhut har i skrivende stund middelvind på omkring 280 kilometer i timen og vindstød op til 330 kilometer i timen. Orkaner er defineret ud fra vindstyrke i en skala fra et til fem, og ved kategori-5-orkaner overstiger vindstyrken 250 kilometer i timen. Området med minimum orkanstyrke omkring Mangkhut er 300 kilometer, knap samme længde som Jylland, fra syd til nord. Mangkhut ventes ved landgang kun at være svækket en lille smule og derved fortsat være en kategori-5-orkan.

Mangkhut minder om katastrofetyfonen Haiyan

Alle tropiske orkaner lever af varmt havvand, så de svækkes altid hurtigt, idet de går ind over land. Mangkhut svækkes yderligere på grund af bjerge, men allerede på vestsiden af Luzon er der igen gode betingelser for tyfonens brændstof.

Mangkhuts styrke og bane minder om Haiyan, som i 2013 havde katastrofale følger for Filippinerne. Det var også en kategori-5-orkan, der kulminerede, da den passerede Filippinerne og fortsatte mod Kina bagefter. Haiyans bane var dog sydligere og gik gennem det centrale Filippinerne, hvor befolkningstætheden er større. Desuden ramte Haiyan flere småøer, hvor særligt stormfloden kunne hærge langt mere. Så selvom Mangkhut vil være voldsomt ødelæggende, ser den ikke ligeså slem ud som Haiyan.