Alvorlige konsekvenser truer stadig trods nedgradering af orkanen Florence

16x9
Skybrud og pludselige oversvømmelser er en af de mest frygtede konsekvenser af den tropiske orkan Florence. Og trods en nedgradering i styrke, er risikoen for oversvømmelser uændret. Foto: Mario Tama / Ritzau Scanpix

En nedgradering i vindstyrke modsvares af et større omfang af uvejret, så et større område bliver ramt af kraftige vinde.

I nattens løb er den tropiske orkan Florence blevet nedgraderet til en kategori to-orkan. Det betyder, at vindstyrkerne nu er på 48 til 49 meter per sekund i den konstante vind, mens vindstødene når op på 59 meter per sekund.

At orkanen er aftaget i styrke, har imidlertid ingen større betydning for konsekvenserne, når uvejret går i land. De ser stadig ganske alvorlige ud, og prognoserne for de to ting, man frygter mest, nemlig stormflod ved kysten og voldsom regn med oversvømmelser inde over land, har ikke ændret sig.

Florence er nedgraderet til en kategori to-orkan, men konsekvenserne er uændrede. Orkanen er nemlig blevet større af omfang, så et større område bliver ramt af voldsomt vejr.
Florence er nedgraderet til en kategori to-orkan, men konsekvenserne er uændrede. Orkanen er nemlig blevet større af omfang, så et større område bliver ramt af voldsomt vejr. Foto: TV 2 VEJRET

Orkanen ventes at gå i land i North Carolina tæt på byen Wilmington fredag formiddag dansk tid, og en stor del af kysten på begge sider vil blive ramt af orkanvinde og oversvømmelser.

Stormflod og oversvømmelser efter voldsom regn er den største trussel

Med et større omfang af uvejret vil et større område langs kysten nemlig blive ramt af voldsom blæst, og den frygtede stormflod ved kysten vil nå stort set uændrede højder i forhold til de tidligere prognoser.

En forhøjet vandstand på tre til fire meter og endnu højere bølger er fortsat noget af det, man frygter mest. I kombination med orkanvinde vil det ødelæggende potentiale være stort.

Risiko for pludselige oversvømmelser i henhold til de amerikanske vejrmyndigheder. Rød er moderat og lilla/lyserød er høj risiko. Og det hele skyldes, at der lokalt kan falde over 1000 millimeter regn på kort tid.
Risiko for pludselige oversvømmelser i henhold til de amerikanske vejrmyndigheder. Rød er moderat og lilla/lyserød er høj risiko. Og det hele skyldes, at der lokalt kan falde over 1000 millimeter regn på kort tid. Foto: NHC/NOAA

Når orkanen så rykker ind over land, aftager vindene hurtigt. Til gengæld vil det regne særdeles intenst hen over weekenden.

Resultatet er, at man i et stort område kan få over 500 millimeter regn, og lokalt har prognoserne over 1000 millimeter.

Sådanne regnmængder kan give uoverskuelige oversvømmelser, og der kan meget vel komme de frygtede pludselige oversvømmelser - såkaldte flash floods.