Dystre prognoser - Florence kan nå den farligste orkankategori

Der er en risiko for, at Florence kan nå kategori-5-styrke på sin vej mod USA.

Der ventes livsfarligt - og særdeles voldsomt - vejr, når orkanen Florence natten til fredag dansk tid, rammer den amerikanske østkyst på grænsen mellem North og South Carolina.

Tropiske orkaner

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

Onsdag formiddag befinder Florence sig cirka 925 kilometer sydøst for Cape Fear i North Carolina og bevæger sig direkte mod kysten med 28 kilometer i timen.

Netop nu er Florence en kraftig kategori-4-orkan med middelvinde omkring øjet på hele 59 meter per sekund, mens vindstødene når ekstreme 72 meter per sekund.

Kan intensiveres yderligere

De amerikanske meteorologer overvåger hele tiden det ekstreme uvejr, som i det kommende døgn ventes at udvikle sig yderligere. 

Tidligere på morgenen blev det vurderet, at middelvinden omkring Florence kan nå 69-70 meter per sekund i nat og i morgen dansk tid, og det vil i så fald kunne gøre Florence til en uhyre kraftig orkan - i kategori-5-klassen.

Sidst der blev dannet en kategori-5-orkan i Atlanterhavet, var med orkanen Maria i september sidste år.

Lever af varmt havvand

Florence befinder sig netop nu over havvand med en temperatur på 28-29 graders varme. Det virker som benzin på bålet og giver ekstra energi til orkanen.

I øjeblikket er vandet langs den amerikanske østkyst fire-fem grader varmere end normalt med temperaturer mellem 27 og 30 graders varme. Det er netop det varme havvand, der driver tropiske orkaner.
I øjeblikket er vandet langs den amerikanske østkyst fire-fem grader varmere end normalt med temperaturer mellem 27 og 30 graders varme. Det er netop det varme havvand, der driver tropiske orkaner. Foto: TV 2 VEJRET

Tropiske orkaner 'lever' af den energi, som bliver udløst, når vanddamp kondenserer til vanddråber. Og jo varmere havet er, jo mere vanddamp fordamper til luften - som så senere kan kondensere til vanddråber.

Netop nu er temperaturerne i området, hvor Florence befinder sig, tre til fem grader over det normale for årstiden.

Rammer østkysten natten til fredag

Florence forventes heldigvis at aftage en smule, inden den natten til fredag dansk tid rammer den amerikanske østkyst på grænsen mellem North og South Carolina.

Florence rammer den amerikanske østkyst natten til fredag og fredag morgen dansk tid.
Florence rammer den amerikanske østkyst natten til fredag og fredag morgen dansk tid. Foto: Grafik / TV 2 VEJRET

Prognoserne er ikke helt enige, men det tyder på, at Florence enten rammer som en kraftig kategori-3-orkan eller en 'svag' kategori-4-orkan.

Uanset hvad er det et livsfarligt uvejr, der rammer land med nedbørsmængder mellem 500 og 1000 millimeter regn, en stormflod på over fire meter og uhyre voldsomme vinde.

Det er derudover den kraftigste orkan, der har ramt de to stater, siden Hazel i oktober 1954.