Vejr

Tre farlige tropiske orkaner huserer i Atlanterhavet på samme tid

Der er for alvor kommet gang i orkansæsonen i Atlanterhavet.

Årets sæson for tropiske orkaner i Atlanterhavet har indtil videre i år været ganske rolig - og indtil midt i sidste uge havde sæsonen kun budt på to egentlige orkaner.

Tropiske orkaner og Saffir-Simpson-skalaen

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

Det er der lavet gevaldigt om på i løbet af de seneste seks dage. Intet mindre end tre 'fuldvoksne' tropiske orkaner huserer netop nu i Atlanterhavet.

Fra vest mod øst er der netop nu fuld gang i orkanerne Florence, Isaac og Helene.

Florence har kurs direkte mod USA

I første omgang holder amerikanske meteorologer i særdeleshed øje med Florence, som tidligt mandag morgen, dansk tid, befinder sig midt i Atlanterhavet, cirka 1100 kilometer sydøst for Bermuda, som en kategori-2-orkan.

Satellitbillede fra NOAA søndag eftermiddag. Tre orkaner på stribe: Længst mod nordvest ses Florence, mens Isaac og Helene ses længere mod sydøst.

I øjeblikket blæser det med middelvinde på 46 meter per sekund omkring øjet i orkanen Florence, mens vindstødene når op på 57 meter per sekund. Det er noget højere, end vi oplevede i Danmark under orkanen Allan i oktober 2013. Dengang nåede middelvinden 39,5 meter per sekund, mens vindstødene nåede 53,5 meter per sekund.

Florence vil dog udvikle sig kraftigt de kommende døgn, og torsdag til fredag vil den nå kategori-4-styrke med forventede middelvinde på 67 meter per sekund med vindstød, der kan nå utrolige 82 meter per sekund.

Florence forventes at ramme staterne North- og South Carolina sidst på ugen. Det kan blive den kraftigste orkan der rammer det område i 64 år.

Netop nu viser prognoserne, at Florence natten til lørdag dansk tid vil ramme direkte ind i den amerikanske østkyst på grænsen mellem staterne North Carolina og South Carolina.

Rammer Florence som en voldsom orkan af kategori-3 eller derover, er det første gang i 64 år, at så voldsom en orkan rammer de to amerikanske stater.

Senest skete det i 1954, da orkanen Hazel som en kategori-4-orkan gik i land lige nord for Myrtle Beach på grænsen mellem South Carolina og North Carolina.

Isaac rammer de Små Antiller

Længere mod øst befinder orkanen Isaac sig. Den er netop nu mindre kraftig end Florence og udvikler sig 'kun' til en kategori-2-orkan de kommende dage.

Samtidigt kan orkanen Isaac ramme de Små Antiller natten til fredag, som en kategori-1 orkan.

Ifølge de seneste prognoser rammer Isaac de Små Antiller natten til fredag dansk tid, hvor den potentielt kan forårsage store ødelæggelser. Det var netop samme område, som for et år siden blev ramt af den uhyre kraftige orkan Irma.

Helene gør mindst skade

Længst mod øst - og cirka 500 kilometer vest for Kap Verde-øerne - befinder orkanen Helene sig.

Den vil de kommende døgn bevæge sig videre mod vest, inden den drejer mod nord og langsomt aftager til stormstyrke. For nuværende ser det ikke ud til, at Helene kommer i karambolage med landområder inden for den næste uges tid.