Vejr

Tyfonen Jebi gik i land som den kraftigste i 25 år

Uvejret skaber stadig store problemer, da man lokalt forventer op mod 500 millimeter regn.

Japanerne på hovedøen Honshu har tirsdag været vidner til det det værste stormvejr siden 1993, da tyfonen Jebi, en tropisk orkan af kategori to, tidligt i morges dansk tid gik i land nær millionbyen Kobe, som er en af Japans vigtigste havnebyer.

Jebi snittede den mindre ø Shikoku med vinde på 45 meter per sekund eller 162 kilometer i timen, inden den gik rigtigt i land med en middelvind på 33 meter per sekund og et lufttryk på 959 hPa umiddelbart øst for Kobe klokken 14 lokal tid (syv dansk tid).

Det oplyser Japans meteorologiske institut på sin hjemmeside.

Som umiddelbar konsekvens af tyfonen er der meldinger om høje bølger og oversvømmelser i kystnære områder. Især i bunden af Osaka-bugten, hvor Kobe ligger. 

Her befinder Kansai lufthavn sig også på en kunstig ø ude i bugten, og lufthavnen er delvist oversvømmet på grund af den flodbølge, som Jebi har bragt med sig ind i bugten. Et tankskib er tilmed kollideret med den bro, som forbinder lufthavnen med hovedøen i den kraftige blæst der var, da tyfonen rasede, og derfor måtte man lukke lufthavnen fuldstændigt med mere end 800 aflyste fly til følge.

860.000 bygninger i regionen var desuden uden strøm, da tyfonen ramte, og mere end 680.000 personer var blevet evakueret i henhold til det japanske nyhedsmedie Asahi, og AFP melder om seks døde i forbindelse med tyfonen.

Der er også meldinger om betydelige oversvømmelser som resultat af store regnmængder i det kuperede landskab på Honshu, og frem til onsdag morgen forventer man flere steder i Shikoku- og Hokuriku-regionen 250 til 300 millimeter regn, mens det mest udsatte område i Tokai-regionen kan risikere op mod 500 millimeter.

Her får man normalt 1610 millimeter på et helt år.

Der er således varsel om høj risiko for jord- og mudderskred i de kommende dage.

Kuperet terræn tager pusten af tyfonen

Umiddelbart efter Jebis landgang mistede den pusten på grund af den kraftige friktion over den kuperede landjord i Japan.

Vindene aftog til under stormstyrke, og det tropiske uvejr er nu under hurtig omdannelse til et almindeligt lavtryk, som vi kender det på vore breddegrader.

Nedbøren fortsætter dog med at falde tungt, til at lavtrykket helt har sluppet Japans jord.

Jebi er den 7. tyfon, som går i land eller snitter land i Japan siden juli og den 13. tyfon i området i år - og den kraftigste siden Yancy i begyndelsen af september 1993.

Det var dog ikke en tyfon, som var ansvarlig for det mest ødelæggende vejr i Japan i år. Det var derimod en intens front, som gik i stå hen over det sydvestlige Japan med voldsomme regnmængder, og umiddelbart herefter fulgte en stærk hedebølge, og de to vejrfænomener kostede tilsammen mere end 300 mennesker livet.

En tyfon er det samme fænomen, som man i USA kalder en hurricane, nemlig en tropisk cyklon - altså et tropisk lavtryk - med vinde af orkanstyrke. I det Indiske Ocean og omkring Australien kalder man blot fænomenet ved sit navn - en tropisk cyklon.