Vores jord

Sommerhalvåret 2018 har været ekstremt - her er rekorderne

Et helt usædvanlig sommer er ved at være slut. Den har givet rekorder i mange lande.

Denne sommer vil af mange blive husket som en af de mest usædvanlige længe - især hvad angår mængden af solskin, og antallet af varme dage med høje temperaturer.

I Danmark er der sat et antal nye rekorder, og i mange af vores nabolande har sommeren også slået rekorder.

Selvom kalenderen viste forår, så var vejret højsommerligt allerede i maj. Herhjemme blev maj den varmeste af sin slags nogensinde, og slog endda den tidligere varmerekord - som var 129 år gammel - med 1,2 grader. Det er uhørt meget i meteorologiske termer.

Derudover skinnede solen, mere end vi nogensinde har oplevet i maj måned eller i nogen kalendermåned overhovedet herhjemme. Hele 363 timers solskin blev det til - eller det der svarede til 11 timer og 42 minutters solskin hver eneste dag.

I vores nabolande skrev maj måned sig også ind i vejrhistorien. I Storbritannien, Sverige og i Norge blev maj 2018 den varmeste, der nogensinde er målt, og i Norge blev der desuden sat nye grænser for, hvor varmt det kan blive i maj. Hele 32,4 grader blev der målt som højeste temperatur, og det er aldrig før sket i årets femte måned.

Syd for os, i Tyskland, blev april og maj de varmeste, der er målt.

.. og juli slog adskillige rekorder

Og så har vi ikke engang nævnt juni, som herhjemme i Danmark blev den tørreste og solrigeste i 26 år. Men på det tidspunkt vidste vi ikke, at juli skulle gå hen og blive endnu mere ekstrem - og især i vores nabolande.

I Danmark blev juli den solrigeste, der er målt. Hele 339 timer skinnede solen. Det var 18 timer mere end den tidligere rekord i 2006. Desuden blev det den fjerdevarmeste og fjerdetørreste måned. Et enkelt kraftigt regnvejr den 28. juli satte et vådt aftryk og afværgede, at juli blev den tørreste måned målt her til lands.

Hele 26 ud af julis 31 dage blev såkaldte sommerdage, hvor temperaturen nåede over 25 grader, og vi oplevede adskillige tropenætter, hvor temperaturen forblev over 20 grader natten igennem.

Endnu mere ekstremt blev vejret hos vores svenske naboer. Her blev juli den varmeste målt overhovedet, og det brandvarme og knastørre vejr gav anledning til de værste skovbrande i Sverige i 200 år – og den værste tørke i mere end 150 år.

Også i Norge kunne indbyggerne svede i julitemperaturer, som sjældent er set så høje. Med temperaturer op til 34,7 grader fik Norge sin varmeste dag i adskillige år, og i den norske hovedstad, Oslo, nåede temperaturen hele 34,6 grader.

Det gjorde dagen til den varmeste i Oslo i 117 år og den næstvarmeste, der er målt i den norske hovedstad i byens meteorologiske historie.

I Tyskland fik man også for alvor sommerheden at mærke. Sommervarmen kulminerede den 31. juli, hvor der i Bernburg blev målt intet mindre end 39,5 grader. Det er kun 0,8 grader lavere end den tyske varmerekord. Desuden endte gennemsnitsdagtemperaturen for hele dagen på 34 grader - for hele Tyskland.

Også i Middelhavsområdet gav sommervarmen voldsomme problemer. I slutningen af juli blev Grækenland ramt af de mest dødbringende skovbrande i landets historie, da hele 92 mennesker omkom i flammerne.

I starten af august bredte den ekstreme sommervarme sig til den Iberiske Halvø, hvor temperaturen i Spanien nåede op på ubønhørlige 46,6 grader. Det var blot 0,7 grader fra den spanske varmerekord.

Ny varmerekord i Japan - og tørke i Australien

Det var dog ikke kun i Europa, at sommeren viste sig fra sin ekstremt varme side.

Således blev der sat en ny sveddryppende rekord i den japanske hovedstad den 22. juli, hvor temperaturen for første gang i Tokyos historie oversteg 40 grader.

Desuden blev der sat ny varmerekord for Japan som helhed med 41,1 graders varme. Rekord-sommervarmen førte til mere end 40 dødsfald.

I Australien blev efterårets vejr også meget ekstremt. På den sydlige halvkugle er marts-april-maj defineret som efterår, og i store dele af Australien blev det det tørreste efterår siden 1902 - og det næsttørreste, der er målt i landet.

Sommeren i Danmark ender som den mest solrige - og en af de varmeste

Selv en ganske ustadig august har ikke kunnet ændre på det faktum, at sommeren 2018 har været helt ekstrem i Danmark. Allerede med en uge tilbage af august, blev det en realitet, at vi aldrig har haft så meget solskin i en kalendersommer.

Til og med den 28 .august har solen skinnet 792 timer siden 1. juni, og det er en overstigelse af den gamle rekord fra 1947 på 22 timer.

Derudover ender sommeren som enten den varmeste, der er målt - eller på en delt førsteplads med sommeren 1997. Her mangler de sidste dage af august fortsat at tælle med, før vi kender det præcise tal.

Men intet ændrer på at sommeren 2018 skriver sig ind i vejrhistorien som en af de mest ekstreme nogensinde.

Se dokumentaren "Tanev og den ekstreme sommer" torsdag 21.10 på TV 2 eller allerede nu på TV 2 Play.