Vores jord

Se NASA’s billede: Så meget støv og sod hvirvler rundt i luften omkring dig

Hver gang du trækker vejret, fylder du lungerne med mikroskopiske partikler og dråber fra atmosfæren.

Selvom luften over os umiddelbart kan virke klar og blå, er det langt fra tilfældet. Et billede frigivet af det amerikanske rumforskningsinstitut NASA med satellitobservationer viser, at vores atmosfære vrimler med de såkaldte aerosoler.

Aerosoler er bittesmå partikler, og de findes overalt i atmosfæren. Hver gang, du tager et åndedrag, vil du få millioner aerosoler ned i lungerne. De er dog en del af det naturlige kredsløb på jorden og er derfor ikke farlige.

- Aerosoler findes naturligt i atmosfæren, og de er blandt andet nødvendige, for at vanddamp kan fortættes til dråber, fortæller meteorolog ved TV 2 Vejret Anders Brandt.

NASA’s visualisering er baseret på data indsamlet den 23. august af Goddard Earth Observing System Forward Processing, GEOS FP.

På den dag drev store skyer af røg hen over Nordamerika og Afrika. Tre forskellige tropiske orkaner hærgede områder i Stillehavet, mens store støvskyer bevægede sig hen over ørkenerne i Afrika og Asien.

- Nogle gange ser man en stor koncentration af aerosoler som fx sidste år, hvor sydeuropæiske skovbrande førte til en rødfarvet sol over Danmark, forklarer Anders Brandt.

På visualiseringen ses kul markeret med rødt. Kulstofferne stammer fra skovbrande i Nordamerika samt afbrænding af skov og landbrugsarealer i Afrika. De afrikanske afbrændinger er et tilbagevendende fænomen og stammer fra en lang række helt små landbrug, der holder jorden fri til græsning og dyrkning af afgrøder.

Almindeligt støv ses mest hen over Sahara. På visualiseringen er det lilla. Salt fra havene ses jorden rundt markeret med blåt. Havsaltene ses mest tydeligt, der hvor orkanerne Lane, Soulik og Cimaron trækker dem op i atmosfæren.