Voldsom tropisk orkan har kurs mod Hawaii

Den tropiske orkan Lane ventes at ramme dele af Hawaii natten til fredag dansk tid.

Mens den atlantiske orkan-sæson har været ganske fredelig hidtil i år, så viser orkan-sæsonen i den centrale del af Stillehavet derimod tænder.

Tropiske orkaner

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

Netop nu huserer den ekstremt kraftige kategori-5 orkan, Lane, cirka 600 kilometer syd for Hawaii, og den har kurs mod nordvest, tæt forbi den amerikanske øgruppe.

Blæser med mere end dobbelt orkanstyrke

Onsdag eftermiddag - dansk tid - blæser det med hele 72 meter per sekund omkring øjet på Lane. Derudover når vindstødene op på ekstreme 88 meter per sekund, eller det der svarer til 315 kilometer i timen.

Lane befinder sig cirka 600 kilometer syd for Hawaii onsdag eftermiddag dansk tid, som en kraftig kategori-5 orkan.
Lane befinder sig cirka 600 kilometer syd for Hawaii onsdag eftermiddag dansk tid, som en kraftig kategori-5 orkan. Foto: Grafik / TV 2 VEJRET

Selve Lane bevæger sig mod vestnordvest med cirka 14 kilometer i timen, og ventes at påvirke store dele af Hawaii natten til fredag, dansk tid.

Kan blive historisk

Lane kan skrive sig ind i historiebøgerne på en ganske dyster måde, da det kan blive den kraftigste orkan der har ramt øgruppen siden 1851, hvor vejrregistreringerne begyndte.

I hele den 167-årige vejrhistorie, er Hawaii kun blevet ramt to gange direkte af en tropisk orkan. Første gang var i 1959, mens den meget voldsomme orkan Iniki i 1992 ramte Hawaii som en kraftig kategori-4 orkan.

Prognoserne viser netop nu, at Lane formentlig ikke rammer øgruppen direkte, men at man kun bliver 'strejfet' af de voldsomme orkanvinde, og store nedbørsmængder.

Forventet bane for Lane de næste par dage. Natten til fredag kan dele af Hawaii blive ramt - og den nordlige del af øgruppen rammes lørdag eftermiddag.
Forventet bane for Lane de næste par dage. Natten til fredag kan dele af Hawaii blive ramt - og den nordlige del af øgruppen rammes lørdag eftermiddag. Foto: Grafik / TV 2 VEJRET

Lane er dannet over det varme Stillehav, som netop nu har en temperatur på 27-28 grader i området. Det er det varme havvand som 'driver' en tropisk orkan, og så længe der er varmt havvand til rådighed, vil Lane bibeholde en stor del af sin voldsomme styrke.

Lane er derudover kun den sjette tropiske orkan der når kategori-5 i den centrale del af Stillehavet siden 1851.

Den højeste middelvind målt i Danmark er 39,5 meter per sekund ved Røsnæs den 28. oktober 2013, under orkanen Allan. Samme dag blev der målt det højeste vindstød på hele 53,5 meter per sekund ved Kegnæs.