Vejr

Her er man vågnet op til bulder og brag

Flere steder på Sjælland er der regn- og tordenbyger onsdag morgen. Arkivbillede.

Flere steder på Sjælland er man onsdag morgen blevet vækket af regn- og tordenbyger.

Flere steder på Sjælland er søvnen i de tidlige morgentimer måske blevet spoleret af voldsomme tordenbrag.

Kraftig regn og skybrud - definitioner

  • Kraftig regn er, når der falder mere end 24 mm regn over en periode på maximalt seks timer
  • Skybrud er, når der falder mere end 15 mm regn over en periode på maximalt 30 minutter
  • Kraftig regn og i særdeleshed skybrud kan give anledning til oversvømmede kældre, viadukter og andre lavtliggende områder samt risiko for akvaplaning.

Kraftig regn og især skybrud er ofte forårsaget af tordenbyger. Ved at tælle antallet af sekunder imellem lynet og tordenbraget kan du regne dig frem til, hvor langt væk fra dig lynet slog ned.

Adskillige kraftige byger med regn og torden har i nattens løb bevæget sig fra det nordlige Tyskland videre mod nordøst, og de giver her til morgen regn og torden mange steder på Sjælland.

Det er især over den centrale og østlige del af Sjælland, at tordenbygerne er dukket op. Især den nordøstlige del af Sjælland samt Hovedstadsområdet kan få besøg af en tordenbyge med kraftig nedbør i løbet af formiddagen.

Kraftige regn- og tordenbyger befinder sig over den centrale del af Sjælland, samt over Stevns onsdag morgen. De kommende timer kan der opstå flere i samme område.

Der er endnu ingen officielle meldinger om nedbørsmængder eller eventuelle skybrud, men det er meget sandsynligt, at enkelte af bygerne kan være med regn af skybrudskarakter.

Siden midnat er der registreret 217 lynnedslag over dansk område.

Bygerne er dannet på grænsen mellem den meget varme luft mod øst og den køligere luft mod vest, som i dag giver jyderne noget mere beherskede temperaturer. Til gengæld kan termometret i eftermiddagstimerne igen vise tæt på 30 grader over den østlige del af landet.