Voldsomt uvejr har givet skybrud og store hagl flere steder

Det er et regulært tordenvejr, der har raseret i de seneste timer.

Kraftige vindstød, skybrud, lyn og hagl – sådan er vejret lørdag aften over store dele af landet. En koldfront med regn og torden bevæger sig langsomt op over landet fra sydvest, og det går ikke stille for sig.

Kraftig regn og skybrud

  • Kraftig regn er, når der falder mere end 24 mm regn over en periode på maximalt seks timer
  • Skybrud er, når der falder mere end 15 mm regn over en periode på maximalt 30 minutter
  • Kraftig regn og i særdeleshed skybrud kan give anledning til oversvømmede kældre, viadukter og andre lavtliggende områder samt risiko for akvaplaning.

Kraftig regn og især skybrud er ofte forårsaget af tordenbyger. Ved at tælle antallet af sekunder imellem lynet og tordenbraget kan du regne dig frem til, hvor langt væk fra dig lynet slog ned.

Ved DMI's målestation i Store Jyndevad ved den dansk-tyske grænse er der samlet set faldet 47,7 millimeter regn – og heraf faldt 19,4 millimeter på blot en halv time. Det er en intensitet, som er høj nok til at kategorisere det som et regulært skybrud.

Private målinger i det sønderjyske melder også om mellem 25 og 35 millimeter regn, som er faldet i forbindelse med de voldsomme byger.

På Fyn og det sydlige Sjælland er der generelt faldet mellem 10 og 15 millimeter regn, mens nedbørsmængderne er mere begrænsede over det østlige og nordlige Sjælland.

Tordenfronten nærmer sig Langeland lørdag aften.
Tordenfronten nærmer sig Langeland lørdag aften. Foto: Lars Vang / Privatfoto
Regn er på vej efter lang tørkeperiode. Video: Nina Brorson

Vindstød af stormstyrke og store hagl

Det er ikke kun skybrud, der gør vejret særdeles voldsomt her til aften. Rømø meldte tidligere om vindstød af stormstyrke, mens der tre andre steder er målt vindstød af stormende kuling i forbindelse med bygelinjen.

Samtidig er der meldinger om hagl på størrelse med tokroner. Indtil klokken 21 er der registreret 8860 lyn over dansk område – selvom lynaktiviteten er aftagende.

- Det er dejligt. Video: Nina Brorson

Inddelingen af vindstyrker i Danmark

Orkan: >32,6 m/s
Stærk storm: 28,5-32,6 m/s
Storm: 24,5-28,5 m/s
Stormende kuling: 20,8-24,4 m/s
Hård kuling: 17,2-20,7 m/s
Kuling: 13,9-17,1 m/s
Hård vind: 10,8-13,8 m/s
Frisk vind: 8,0-10,7 m/s
Jævn vind: 5,5-7,9 m/s
Let vind: 3,4-5,4 m/s
Svag vind: 1,6-3,3 m/s
Næsten stille: 0,3-1,5 m/s
Stille: <0,3 m/s

Sådan fortsætter uvejret resten af aftenen

Lørdag aften klokken 21.30 befinder fronten med regn- og tordenbyger sig tværs gennem landet fra det nordvestlige Jylland og mod sydøst henover det nordlige Fyn, store dele af Sjælland og Lolland-Falster.

Den sidste time er der ikke registreret skybrud, men lokalt kan der fortsat forekomme skybrudsagtig regn og kraftige vindstød når fronten med bygerne passerer.

Uvejret giver blæst, der hvirvler støvet op. Video: Nina Brorson

Generelt vil der falde mellem fem og ti millimeter regn, men i forbindelse med passagen af en kraftigere byge kan der falde mere end 20 millimeter regn.

Inden for den næste times tid kan også Københavnsområdet blive ramt af regn og torden - men i aftagende omfang.

Først ud på natten når resterne af fronten til det nordligste Jylland, samt Bornholm. Her vil intensiteten dog vil være aftaget en hel del.

Store hagl på Rømø den 28. juli 2018
Store hagl på Rømø den 28. juli 2018 Foto: Viggo Ebsen Christensen / Privatfoto