Vejr

Tordenuvejr på vej mod Danmark - her rammer det

Et uvejr med regn- og tordenbyger har kurs op over landet fra sydvest.

Selvom alt ånder fred og ro lørdag morgen, så kan dagen mange steder ende med bulder og brag, når en koldfront skal passere landet fra sydvest.

I takt med at køligere luft fra Nordsøen skal fortrænge den usædvanligt hede luft over Danmark, udspiller der sig et atmosfærisk slagsmål henover hovederne på os.

Kraftig regn og skybrud - definitioner

  • Kraftig regn er, når der falder mere end 24 mm regn over en periode på maximalt seks timer
  • Skybrud er, når der falder mere end 15 mm regn over en periode på maximalt 30 minutter
  • Kraftig regn og i særdeleshed skybrud kan give anledning til oversvømmede kældre, viadukter og andre lavtliggende områder samt risiko for akvaplaning.

Kraftig regn og især skybrud er ofte forårsaget af tordenbyger. Ved at tælle antallet af sekunder imellem lynet og tordenbraget kan du regne dig frem til, hvor langt væk fra dig lynet slog ned.

Front kommer med skybrud, torden og kraftige vindstød

I første omgang bliver det den sydvestlige del af landet, der kommer til at stifte bekendtskab med de kraftige regn- og tordenbyger.

Allerede først på eftermiddagen kan bygerne nå frem til det sydvestlige Jylland, inden de i eftermiddagstimerne gradvist bevæger sig længere mod nordøst.

I aftentimerne fortsætter linjen med uvejr videre mod nordøst, og rammer det nordlige Jylland, samt store dele af Sjælland. 

TV 2 VEJRET har udsendt varsel om skybrud og torden og kraftige vindstød, der gælder for store dele af Danmark. Se detaljerne på kortet.

Først natten til søndag rammer resterne af uvejrslinjen Bornholm.

Generelt er der en tendens til at uvejret bliver mest intenst over den sydvestlige del af landet, mens det langsomt mister pusten på vej mod nordøst.

I forbindelse med uvejret kan der både komme regn i skybrudsmængder - mere end 15 millimeter regn på en halv time - og adskillige lynnedslag.

Desuden kan bygerne være med kraftige vindstød, som kan få løse genstande som havetrampoliner og telte til at flyve omkring. Derfor er det en god idé at se om der er ting i haverne rundt omkring der kan pakkes ned.

TV 2 VEJRET har udsendt varsel om det voldsomme vejr, og følger naturligvis udviklingen.