Vejr

Her er de flotteste billeder af måneformørkelsen rundt omkring i verden

Mens et skydække gjorde det svært at se den blodrøde måne herhjemme, imponerede århundredets længste måneformørkelse andre steder i verden.

Fredag klokken 21.30 stod tusinder af mennesker rundt omkring i Danmark og spejdede mod sydøst.

I håb om at få et glimt af det 21. århundredes længste totale måneformørkelse og den dertilhørende blodmåne havde folk forsamlet sig ved kysterne og andre steder med godt udsyn.

Lige lidt hjalp det dog, for et tæt skydække gjorde det umuligt at få det mindste glimt af Månen, som skulle se størst og mest imponerende ud, lige når den tittede op over horisonten.

Månen nåede dog at bevæge sig så højt op på himlen, at den kunne skimtes bag skyerne, men de fleste steder i Danmark var den dog bleg og ikke nær så kraftigt rød, som forventet.

Ved Herslev, der ligger ud til Roskilde Fjord, var det dog muligt at se Månen i fuldt flor.

Stor og rød

Månen ser størst ud, når den er tættest på horisonten, og derfor syntes den ikke så stor i Danmark, da den først blev synlig.

Det gjorde den dog andre steder. Blandt andet i Grækenland, hvor en fotograf har fanget dette billede ved Poseidon-templet.

Også i Gazastriben virkede Månen ualmindeligt stor. Her er det Twitter-brugeren Ahmed Hijazi, der har fanget den.

Det var dog ikke kun dem, der var sydpå, der kunne også opleve en måne, der så større ud end sædvanligt.

På Lofoten-øerne i det nordlige Norge fangede fotografen Sami Takarautio dette billede.

Skyggen kunne ses i Danmark

Athen er dog et af de steder, hvor fotograferne for alvor knipsede løs. Det er også her, dette billede af Månen og i selskab med lysets og sangens gud Apollon er taget.

Men mens mange fotografer rundt om i verden har fokuseret på Månens størrelse og imponerende farve, var der også noget at komme efter herhjemme.

Tilbage på Herslev Strand ved Roskilde Fjord kunne man tydeligt se, hvordan Jordens skygge flyttede sig hen over Månen i takt med, at klokken nærmede sig 23.13, hvor den totale måneformørkelse sluttede.

Den næste totale måneformørkelse, der kan ses over Danmark, er den 21. januar 2019. Her er der dog endnu større risiko for, at Månen vil være dækket af skyer.