Guide: Sådan kan du se blodrød måneformørkelse i aften

Fredag aften vil århundredets længste måneformørkelse kunne ses på himlen over Danmark.

Normalt lyser skæret fra Månen hvidt op på den sorte nattehimmel, men fredag aften vil et noget andet syn møde dem, der vender blikket mod himlen over Danmark.

Mellem klokken 21.30 og 23.13 vil den længste måneformørkelse i dette århundrede finde sted, og det vil føre en såkaldt blodmåne med sig.

Modsat en total solformørkelse, hvor Solen et øjeblik forsvinder helt bag Månen, vil man kunne se Månen hele aftenen under fredagens måneformørkelse.

En måneformørkelse opstår, når Jorden skygger for Solens stråler, så de ikke direkte kan lyse Månen op. Solens lys vil dog afbøjes af Jordens atmosfære og vil alligevel kaste et rødligt lys på Månen, som vil få en kobberrød farve – deraf navnet blodmåne.

Jorden kaster både en helskygge og en halvskygge ud i verdensrummet. Fredag aften bevæger den sig gennem begge områder.
Jorden kaster både en helskygge og en halvskygge ud i verdensrummet. Fredag aften bevæger den sig gennem begge områder. Foto: TV 2 VEJRET

Sydøstvendte kyster

Hvis man vil have et glimt af det særegne syn, har man optimale muligheder mange steder i landet.

Ifølge TV 2 VEJRETS vejrudsigter vil der være skyfrit over hele landet, så det er ikke skyer, der kommer til at skærme for den blodrøde måne.

Bor man i en by eller i et bakket landskab, kan man dog godt risikere, at man ikke kan se Månen på grund af omgivelserne. Månen står meget lavt i aften, så derfor bør man tage til kysten eller åbne, flade områder for at have størst mulighed for at opleve måneformørkelsen med egne øjne.

Og så er det selvfølgelig heller ikke ligegyldigt, hvilken retning man kigger i. Månen står op i sydøst og bevæger sig langsomt opad og mod sydsydøst.

Synet vil dog være mest imponerende, når Månen er tættest på horisonten, for der vil den se størst ud. Derfor er det mest optimalt at tage til en sydøstvendt kyst og sørge for at være der, når den totale måneformørkelse begynder klokken 21.30.

Gode råd til at se måneformørkelsen

Frit udsyn

Sørg for at stå et sted, hvor du kan se langt, og hvor høje bygninger, bakker eller træer ikke tager udsynet til nattehimlen. 

Retning

Se mod sydøst eller sydsydøst - det er her, Månen befinder sig.

Tidspunkt

Blodmånen ser størst og mest imponerende ud, når den er tættest ved Jorden. Klokken 21.30 begynder den totale måneformørkelse og på dette tidspunkt vil Månen være størst og rødest. 

Kikkert

Du behøver ikke et teleskop for at kunne se nærmere på Månen fredag aften. Gennem en almindelig kikkert vil du kunne se Månens bjerge - og det kan endda også lade sig gøre med det blotte øje.

Kan ses med det blotte øje

Mens man ved en solformørkelse er nødsaget til at kigge gennem et særligt filter for ikke at skade sine øjne, kan man sagtens kigge på en måneformørkelse med det blotte øje.

Og faktisk kan man, hvis man kigger ordentligt efter, se andet og mere end bare den særprægede farve.

- Selv med en fugle- eller jagtkikkert – men også uden – kan man se rigtigt mange strukturer på Månen under en måneformørkelse, siger Anja Cetti Andersen.

Hun er astrofysiker og professor på Dark Cosmology Centre under Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet.

Vi skal nyde, at Månen er så tæt på, som den er nu. Hvert år flytter den sig fire centimeter væk fra os, og derfor vil den med tiden synes mindre og mindre.
Vi skal nyde, at Månen er så tæt på, som den er nu. Hvert år flytter den sig fire centimeter væk fra os, og derfor vil den med tiden synes mindre og mindre. Foto: Claus Fisker / Scanpix Denmark

103 minutters total formørkelse

Anja Cetti Andersen fortæller, at der i gennemsnit er måneformørkelse to gange om året. Alligevel er fredagens formørkelse særlig.

Den totale måneformørkelse vil vare fra klokken 21.30 til 23.13, og med sine 103 minutter bliver det den længste totale måneformørkelse i hele det 21. århundrede.

Formørkelsen kulminerer klokken 22.31.

Månen vil ikke kun se rød ud, mens den totale måneformørkelse står på. Også mens Månen er delvist i skygge bag Jorden, vil den have den karakteristiske farve.

Den vil være partielt formørket, fra den står op, til klokken 00.19, hvorefter Månen igen vil påtage sig sin sædvanlige bleggule farve.

Da Månen står op på forskellige tidspunkter landet over, vil bornholmerne, som allerede kan se den fra klokken 21.04, have en halv time længere at nyde den i end vestjyderne i Blåvand.

Over hele landet vil Månen dog være synlig, når den totale måneformørkelse står på.