Vejr

Midt i tørken - her kan man blive ramt af lokale skybrud

Tirsdag eftermiddag er der målt skybrud over den sydvestlige del af Sjælland - og lokalt kan der komme flere.

Mens græsplæner er afsvedne, søer udtørrede, og træer hænger med bladene, så er der visse steder kommet lidt hjælp fra oven tirsdag eftermiddag.

Kraftig regn og skybrud - definitioner

  • Kraftig regn er, når der falder mere end 24 mm regn over en periode på maximalt seks timer
  • Skybrud er, når der falder mere end 15 mm regn over en periode på maximalt 30 minutter
  • Kraftig regn og i særdeleshed skybrud kan give anledning til oversvømmede kældre, viadukter og andre lavtliggende områder samt risiko for akvaplaning.

Kraftig regn og især skybrud er ofte forårsaget af tordenbyger. Ved at tælle antallet af sekunder imellem lynet og tordenbraget kan du regne dig frem til, hvor langt væk fra dig lynet slog ned.

Meget varm og ustabil luft strømmer op over Danmark fra sydøst, og det har givet anledning til flere skyer og perioder med regn over især den østlige del af landet. 

Derudover er der enkelte steder dannet kraftige og meget lokale byger med torden, som har givet store nedbørsmængder på kort tid.

Skybrud over det sydvestlige Sjælland

En af de byger bevægede sig lige henover den lille by Tystofte, hvor DMI har en nedbørsmåler placeret. Her blev der på kun 30 minutter registreret hele 15,9 millimeter regn.

Radarbillede klokken 13.50 over det centrale Danmark. Både over det sydvestlige Sjælland og på Fyn er der opstået lokale tordenbyger.

Det er lidt over kriteriet for skybrud, som er mindst 15 millimeter regn på 30 minutter.

Selvom der lokalt er faldet store mængder regn, så er det dog ingenlunde nok til at opveje det enorme vandunderskud, der netop nu er over Danmark.

Resten af tirsdagen kan der fortsat komme byger med risiko for skybrud over især Jylland - og navnlig over Djursland, hvor der flere steder vokser store bygeskyer op.