Vejr

Husker du uvejret den 2. juli 2011? Historisk voldsomt skybrud ramte København

Uvejret skrev sig ind i historiebøgerne med den største regnmængde på 10 minutter i Danmark.

Himlen åbnede sig pludselig, og regnen stod ned i kaskader i en varm og særdeles fugtig luft over Storkøbenhavn en sen eftermiddag i juli 2011. En stille og solrig sommerdag blev derved for en stund forvandlet til en historisk uvejrsdag.

Vandet kom i så store mængder, at kloaknettet ikke kunne optage det, og veje, gader og kældre blev oversvømmet.

Trafikken brød flere steder helt sammen i hovedstadsområdet, da Amagermotorvejen og det inderste af Helsingørmotorvejen blev lukket - og udsatte gader inde i byen var ufremkommelige.

Havde skybruddet ramt en hverdag i stedet, ville de trafikale konsekvenser have været langt mere alvorlige.

På S-togsnettet gik trafikken også i stå mange steder, hvor banelegemer endte under vand.

Samlet set opstod der i alt 90.644 skader med erstatninger for i alt 4,9 milliarder kroner.

Tredobbelt skybrud

Den største officielle regnmængde blev registreret i Botanisk Have midt i København, hvor man samlet set fik 135,4 mm, hvilket er den største døgnmængde siden 1959.

Nogle steder faldt der mere end 50 mm på blot 30 minutter, og derved var der tale om tredobbelt skybrud. Et skybrud er nemlig karakteriseret ved, at der falder mere end 15 mm på en halv time.

Højeste 10-minuttersintensitet

Da regnen var mest intens, faldt der på 10 minutter hele 31,2 millimeter i Ishøj sydvest for København, og det er den største registrerede regnmængde på så kort tid i Danmark.

Skybruddet skrev sig derfor ind på en førsteplads i vejrhistorien i Danmark. På andenpladsen følger uvejret Sankthansaften 2016, hvor man på Ærø fik 29,2 mm, mens vi på tredjepladsen finder et fynsk skybrud for mindre end et år siden.

I Ulbølle på Sydfyn fik man nemlig 27,9 mm på 10 minutter den 20. juli.

Tordenbyger blev dannet i en lind strøm

Luften var fra morgenstunden ustabil over det østlige Danmark, så vejen var banet for byger senere på dagen.

Ingen havde imidlertid forestillet sig, at stort set alle byger blev dannet på en smal linje fra Malmø og ind over København, hvor de så endte med stort set at stå stille.

Derfor oplevede man det i København som om, at den samme tordenbyge stod stille lige hen over byen med skybrudsregn i en times tid.

København er sandsynligvis særligt udsat for skybrud på grund af en kompleks sammenhæng mellem kystens udformning og vandtemperaturerne omkring Amager og i Øresund.

Man har således set flere kraftige skybrud i København siden den skæbnesvangre julidag i 2011. Men pudsigt nok har de fleste ramt i en weekend eller på en helligdag, så trafikken har kun været påvirket i minimal grad.

Senest husker mange nok skybruddet i forbindelse med Københavns Halvmaraton i september 2017.

I forbindelse med et andet historisk skybrud over Gråsten den 20. august 2007, viste radarmålinger, at der faldt op mod ekstreme 53 millimeter regn på 10 minutter. Dette er dog en beregnet værdi og ikke målt af en egentlig nedbørsmåler.