Vejr

Særlig vejrsituation giver Danmark det bedste sommervejr i Europa

Det varme sommervejr fortsætter - og der er ingen ende i sigte. Det skyldes helt særlige vejrforhold.

Danmarks 31. sommerdag i 2018 er allerede torsdag eftermiddag en realitet, og det forrygende sommervejr ser ud til at fortsætte ufortrødent den næste lange periode.

Hedebølge og varmebølge - definitioner

En hedebølge indtræffer når gennemsnittet af de højeste temperaturer hen over tre sammenhængende dage overstiger 28 grader.

Hedebølgen bliver ikke afbrudt, hvis der skulle være en enkelt dag med under 28 grader, når blot middeltemperaturen holder sig over de 28 grader.

En varmebølge er defineret på samme måde som hedebølgen, blot skal middeltemperaturen her overstige 25 grader.

Alene dét at have 31 sommerdage i slutningen af juni er helt uhørt, og formentlig et rekordhøjt antal så tidligt på sommeren. Ikke nok med det, så er der allerede lokale varmebølger flere steder i Danmark.

Højtryk giver Danmark det bedste vejr i Europa

I normale somre får vi vinden fra vestlige retninger, hvilket giver os omskifteligt vejr med regn, byger og solskin i vekslende perioder. 

Samtidig vil dagtemperaturerne i juni til august normalt befinde sig på mellem 19 og 20 graders varme.

Sådan kommer det dog ingenlunde til at gå det næste stykke tid - et stort højtryk bygges op nær Danmark, og det holder fronter med regn, skyer og lavere temperaturer på god afstand.

Det giver os knastørt og varmt sommervejr i minimum den næste uges tid og formentlig også længere endnu.

De fleste dage vil det være med dagtemperaturer på cirka 25 grader, men i løbet af næste uge kan temperaturen igen stige op mod hele 30 graders varme.

Så længe højtrykket befinder sig i Danmarks nærhed, vil det ustadige vejr blive holdt på behørig afstand.

Samtidigt er det ustadige vejr rykket til andre dele af Europa, hvor man blandt andet i Middelhavsområdet skal se frem til mange eftermiddagsbyger, 'køligere' vejr på 24-28 grader og mere blæst end normalt.

Vi fik allerede den første bølge af ekstrem sommervarme i maj, som endte med at blive den varmeste af sin slags i dansk vejrhistorie.