Vejr

Vær opmærksom på tårnhøjt UV-indeks i dag

Dagens UV-indeks bliver det hidtil højeste denne sommer.

Det solrige og varme sommervejr fortsætter ufortrødent, men det gør risikoen for solskoldninger også.

UV-indeks

UV-indekset er et tal, der beskriver intensiteten af den skadelige ultraviolette stråling.

Under 3: Lav
3 til 6: Moderat
6 til 8: Høj
8 til 10: Meget høj
Over 10: Ekstrem

I middagssolen kan UV-indekset ved Ækvator højst blive ca. 15, mens det i Danmark topper på ca. 7 i sommermånederne.

Onsdag når UV-indekset op på 6,3. 

Det er en meget høj værdi på vores breddegrader.

Derfor skal man være ekstra opmærksom, hvis man føler trang til at sole sig i løbet af dagen. Tirsdag nåede UV-indekset i København 6,1, men den værdi får altså kun lov til at stå i ét døgn.

Tyndt ozonlag

Der er flere faktorer, der spiller ind, når man skal vurdere, hvor meget UV-stråling, der slipper ned til overfladen. For det første spiller solhøjden ind. Jo højere solen står på himlen, des mere direkte passerer strålerne gennem atmosfæren, og dermed er der mere energi, der når overfladen.

Heldigvis bliver en stor del af de farlige UV-stråler absorberet af ozonlaget, der som en tynd hinde befinder sig omtrent 24 kilometer over jordoverfladen. Jo tykkere ozonlaget er, des mere UV-stråling bliver der absorberet.

I forårsmånederne og den tidlige sommer er ozonlaget relativt tykt, men grundet et højtryk er ozonlaget lige nu lidt tyndere nu end normalt.

Derfor slipper der mere UV-stråling ned til overfladen, hvilket - udover at give os en solbrun kulør - også kan give solskoldninger, der på sigt kan udgøre en helbredsrisiko.

Solcreme

De fleste typer solcreme er designet til at beskytte mod solens skadelige UVA- og UVB-stråler.

Det anbefales, at man beskytter sig mod solen, eksempelvis ved benyttelse af solcreme, når UV-indekset kommer over 3.

Faktorangivelsen på solcremen fortæller noget om, hvor stor en del af solens skadelige stråler, der slipper igennem til huden, såfremt solcremen er påført i de rigtige mængder.

En solcreme med faktor 15 lader således 1/15 af solens skadelige stråler slippe igennem til huden.

Med andre ord kan man ved påføring af solcreme med faktor 15 i rigtig mængde opholde sig i solen i 15 gange så lang tid, før man har modtaget den samme mængde skadelig UV-stråling, som hvis man ikke have påført huden solcreme.

Også de kommende dage og i weekenden kan UV-indekset nå op omkring 6, og det betyder, at den gennemsnitlige dansker bliver solskoldet på lidt under 30 minutters ophold i direkte sollys midt på dagen.