Vejr

Maj slår Danmarks ældste varmerekord – og giver ny dansk solrekord

Maj måned skriver sig ind på de allerforreste sider i dansk vejrhistorie med to bemærkelsesværdige rekorder.

Allerede inden den helt usædvanligt varme og solrige maj måned er forbi, kan intet nu forhindre, at den ældste danske varmerekord falder. Maj 2018 nu er den mest solrige måned, vi har oplevet i Danmark.

Slår 139 år gammel varmerekord

Varmerekorden er et resultat af usædvanlig sommervarme over Danmark, som førte til hele 15 sommerdage med temperaturer over 25 grader.

Middeltemperaturen for hele måneden kommer til at ende på 15,0 grader, der sender Danmarks ældste varmerekord på 13,8 grader fra 1889 på en velfortjent pension.

Dermed slår vi den gamle varmerekord med hele 1,2 grader.

De 15,0 grader er 4,2 grader varmere end i en normal maj måned.

Ekstrem solrekord

Også allerede inden den sidste dags solskinstimer er gjort, er det sikkert, vi får den mest solrige måned, siden man begyndte at registrere solskinstimer i 1920.

Med den sidste dags sol ventes antallet af solskinstimer at komme op på helt ekstreme 364 solskinstimer. Det er 17 mere end de 347 solskinstimer, der indtil i år var den rekord, der blev sat i maj 2008.

De 364 solskinstimer svarer til 11,7 timer med solskin hver eneste dag i løbet af maj - eller til mere end 70 procent af det maksimalt mulige antal solskinstimer, som i maj måned er på 505 timer.  

Mest tørre maj siden 2008 

Flere kraftige lokale tordenvejr gav på landsplan blot 15 millimeter regn, og dermed blev maj måned også den tørreste i 10 år.

Det er dog endnu et stykke fra nedbørrekorden fra 1959, som lyder på blot 9 millimeter.

Rekordtidlig varme- og hedebølge

Maj måned gav også den tidligste varmebølge og tidligste hedebølge i København siden 1873. Ligesom man på maj måneds varmeste dag i hovedstaden havde den højeste temperatur registeret i maj, da termometeret viste 29,3 grader.