Vejr

Ekstrem varme - København ramt af tidligste hedebølge i 145 år

Med temperaturer over 29 grader oplever vi nu både hedebølge og varmebølge henover store dele af Danmark.

Sommervarmen over Danmark bliver dag for dag mere og mere usædvanlig, og onsdag kunne der skrives et nyt kapitel over, hvor tidligt vi kan blive ramt af hedebølge.

Det skete, da varmen i både Rønne og i København nåede højder, så gennemsnittet af dagens højeste temperatur i de seneste tre dage nåede over 28 grader.

I Rønne lød gennemsnittet på 28,2 grader, mens man ved den gamle landbohøjskole i København havde et gennemsnit på 28,1 grader - og dermed har man disse to steder nu hedebølge.

København oplever tidligste hedebølge siden 1873

Det er ekstremt sjældent at opleve hedebølge i Danmark så tidligt på året, og ved landbohøjskolen i København, hvor man har daglige temperaturmålinger tilbage fra 1873, har man siden da ikke haft hedebølge så tidligt på året.

Den tidligste hedebølge gennem tiderne i Købehavn var fra den 30. maj til den 1. juni 1948, hvor der var 28,2 grader i gennemsnit over tre dage.

Og så havde man fra den 31. maj til den 2. juni 1979 en hedebølge, hvor gennemsnittet af de højeste dagtemperaturer over tre dage nåede 28,1 grader.

Dagens foreløbigt højeste temperatur er ligeledes målt ved landbohøjskolen, hvor man med 29,3 grader satte ny varmerekord for maj i København.   

Store dele af landet oplever varmebølge

Mens hedebølgen foreløbig er et københavnsk og bornholmsk anliggende, er der nu udbredt varmebølge henover landet, som nu går under betegnelsen regional varmebølge.

Der er varmebølge, når gennemsnittet af dagens højeste temperaturer tre dage i træk er over 25 grader.

Og netop dette er onsdag sket mange steder i landet.

Varmebølgen har især ramt den nordøstlige del af Sjælland, Lolland, dele af Fyn og store dele af Jylland.

I Esbjerg er gennemsnittet af de seneste tre døgn oppe på 26,4 grader. Det samme er gennemsnittet i Isenvad i Midtjylland og i Vester Vedsted ved Ribe.

Maj slår alle rekorder

Sommervarmen over Danmark vil give os den varmeste maj nogensinde registreret i Danmark. 

Derudover tyder alt på, at vi også slår rekorden for antallet af solskinstimer, så maj 2018 bliver den mest solrige måned, siden man begyndte at registrere solskinstimer i Danmark i 1920.