Vejr

Brandvarm, solrig og knastør maj fortsætter ekstrem kurs

Maj 2018 har indtil nu budt på regulært sommervejr størstedelen af tiden - og det kan ses på månedens tal.

Normalt kan vi i Danmark forvente os 13 til 16 graders varme om dagen i årets sidste forårsmåned, samt perioder med byger, blæst og kølige indslag.

Sådan har det dog ingenlunde været i årets udgave af maj, som indtil den 19. har budt på helt usædvanligt vejr.

Brandvarm og solrig

Til og med den 19. maj er middeltemperaturen for maj nu helt oppe på 13,5 graders varme. Det er et helt ekstremt niveau, som ville være nok til en andenplads over de varmeste maj'er i dansk vejrhistorie. 

Rekorden fra 1889 er på 13,8 grader, og det er ikke utænkeligt, at selv den 129 år gamle rekord måske kan overgås i år.

Blandt andet har måneden indtil videre budt på den varmeste majdag i København i 105 år, og en rekordtidlig varmebølge.

Derudover har solen allerede skinnet i 215 timer, og det er seks timer mere, end hvad vi normalt kan forvente os i alt i årets femte måned.

Med udsigt til flere dage med masser af solskin, kan det samlede antal solskinstimer for maj 2018 ende med at nærme sig hele 300 timer. 

Der er dog fortsat et stykke vej til den absolut mest solrige maj - og måned overhovedet herhjemme - fra 2008, hvor solen skinnede i 347 timer, eller hvad der svarer til cirka 11 timer og 12 minutter om dagen - hver dag.

Ikke den tørreste

Derudover er der kun faldet 11 millimeter regn endnu i maj, og det er usædvanlig lidt. Rekorden kan dog ikke nåes, da den allerede er overskredet.

I maj 1959 faldt der blot 9 millimeter regn på landsplan i løbet af hele måneden.

Selvom der fortsat er 11 dage tilbage af maj, så er der absolut ingen tvivl om, at måneden ender både meget varm, usædvanlig solrig og meget tør.