Vejr

Se billederne - skypumpe set over Vestdanmark

Stille og ustabil luft gav gode betingelser for et af vejrets fascinerende skyfænomener.

På en ellers pæn og stille dag fik nogle danskere sig noget af et syn, da de kiggede op mod skyerne i Vestdanmark.

På himlen over Esbjerg blev der nemlig lørdag eftermiddag dannet en skypumpe under en af de skyer, som udviklede sig i den solopvarmede luft.

Flere af TV 2 Vejrets seere var vakse med mobiltelefonen, fangede skypumpen og sendte billederne ind til os.

Skypumpen blev dannet, da varm og fugtig luft steg til vejrs i vindsvage omgivelser. Små hvirvler i vinden blev derved forstærket under en af skyerne på samme måde som, når en skøjteprinsesse trækker armene ind til siden.

Små jordnære hvirvler bliver suget med op i skyerne

Skypumpen blev dannet under en sky, som i sig selv blev dannet af varm opadstigende luft.

Luften er nemlig lettere ustabil i dag, og det betyder, at luften gerne stiger til vejrs og danner skyer, når blot den får et lille skub nedefra. Solens bagende stråler gav det fornødne skub, og dannede derved en stribe skyer fra Vadehavet og nordpå.

Da vinden samtidig var svag i området, opstod der små hvirvler langs kysten ud mod vandet. En eller flere af disse hvirvler er blevet suget op i den opadstigende luft, så luften under en af skyerne begyndte at rotere.

Svage vinde, lettere ustabil luft og relativ høj luftfugtighed er ingredienserne til skypumper. Først på sommeren dannes de oftere over land, mens de trives bedre til havs sidst på sommeren og hen i efteråret.

Rotationen blev siden koncenteret til et lille rør under skyen, og derved opstod skypumpen.

Skypumpen er et fænomen, som hører til i sommerhalvåret, og de fleste ses over havet i sensommeren og i begyndelsen af efteråret, når vandet omkring os er blevet varmt og derved sender varm havluft til vejrs.

Først på sommeren og i foråret ser vi oftere skypumperne over land, og jo fugtigere luften er, des bedre er chancerne for skypumperne.