Vejr

Luftspejling får dansk ø til at vende på hovedet

Det var et ganske sælsomt syn, da man i morges fra den bornholmske østkyst kunne se Christiansø vende på hovedet.

Da bornholmerne fredag morgen havde gnedet søvnen ud af øjnene, blev de mødt af et ganske særligt syn langs klippeøens østkyst.

Flere steder var det nemlig muligt at se genstande i det fjerne over havet, der på det nærmeste 'svævede' over havoverfladen.

Især udsigten til Danmarks østligste ø, Christiansø, var usædvanlig. Normalt kan man ikke se øgruppen fra havniveau på Bornholm, og i fredag morgen stod øen ligefrem på hovedet i horisonten.

Fatamorgana spejlede øen

Årsagen til det spektakulære syn skal findes i temperaturforskellene, der forefindes lige over havoverfladen. 

Østersøens vand er fortsat koldt med temperaturer på fem-seks graders varme. Det kolde havvand smitter af på luften umiddelbart over havet, som derved bliver afkølet til havets temperatur.

Derimod er temperaturen få meter længere oppe et par grader varmere, og denne temperatur - og dermed tæthedsforskel - får lysstrålerne til at afbøjes. Denne fordeling med varm luft over kold er kendt som en 'inversion'.

Det usædvanlige temperaturmønster får genstande under horisonten til at blive synlige, og får ligeledes genstande til at vende på hovedet.

Denne type luftspejlinger er et typisk forårsfænomen, som netop kræver at vandet fortsat er koldt, mens luften, der passerer henover, er varmere.

Samtidig kræver det, at der ikke er megen vind, som kan skabe omrøring i det specielle temperaturmønster.

De kommende dage kan man fortsat være heldig at se dette fascinerende optiske fænomen langs de danske kyster, når et højtryk med regulært sommervejr placerer sig over Danmark.

I videoen øverst i artiklen kan du se TV 2 VEJRET's Thomas Mørk forklare mere om det særlige fænomen.