Vejr

Frankrig ramt af lyn, torden og tornadoer - og så blev det snevejr

Det er helt usædvanligt med sne i Frankrig så sent på året.

Indbyggerne i Normandiet i det nordlige Frankrig kunne formentlig næppe tro deres egne øjne, da de mandag formiddag kiggede ud af vinduet.

Efter mange timer med silende regn begyndte det nemlig flere steder pludseligt at sne på den sidste dag i april.

Vejene blev glatte, hustagene og bilerne blev hvide, og på græsplænen var der nok sne til, at man kunne rulle flere snebolde.

- Det havde vi ikke forventet. Vejrudsigten havde forudsagt regn, ikke sne. Pludselig begyndte det at sne med store fnug, fortæller en lokal indbygger fra Saint-Ouen de Thouberville til nyhedsbureauet AP.

Begyndte at sne efter mange timer med silende regn

Saint-Ouen de Thouberville er naboby til Maison Brûlée, hvor videoen øverst er fra. Byerne ligger ved Seinen få kilometer sydvest for storbyen Rouen i Normandiet.

Sneen satte ind, da temperaturen ud på formiddagen faldt helt ned til blot 0,7 grader.

Sneen kom som en kombination af meget kold luft for årstiden, der fra Storbritannien strømmede ned over Nordfrankrig, og så den intense nedbør, der afkølede luften tilstrækkeligt til, at regnen kunne gå over i sne.

Regnen satte ind igen - nogle steder med skybrud

Sneen fik dog ikke lov til at ligge længe, og efter tre timers snevejr gik nedbøren først på eftermiddagen igen over i regn.

I løbet af mandagen fik man i Rouen 25,7 millimeter regn, mens et skybrud ved midnatstid slog til i Saint-Philbert-sur-Risle lidt længere mod vest i Normandiet.

Her faldt der frem til midnat hele 42,4 millimeter regn på blot én time. Herhjemme kalder vi det skybrud, hvis der falder mere end 15 millimeter regn på 30 minutter.

Snevejr efter en søndag med uvejr og tornadoer

Sne på den allersidste dag i april hører til de absolutte sjældenheder i Frankrig, hvor vejret for blot en uges tid siden var decideret sommerligt med temperaturer op omkring 27 grader i Rouen.

Og sneen kom efter en dag med silende regn, der andre steder i landet var ledsaget af talrige lyn, torden og sågar tornadoer.

Søndag eftermiddag ramte et voldsomt tordenvejr Champagne-distriktet i den nordlige del af Frankrig, hvilket affødte en regulær tornado, som du kan se en video af herunder.

Det var det selvsamme tordenvejr, som fra mandag morgen også gav dele af Danmark et regulært uvejr med skybrud og tusindvis af lyn.

En tornado ramte også byen Cloyes-sur-Marne i Frankrig, hvor huse og biler blev beskadiget, som det ses herunder.

Tornado raserede by i Belgien

Uvejret over Frankrig trak natten til mandag ind over Belgien, hvor nok en tornado slog til.

Denne gang gik det dog ud over en gård i byen Dinant, som ligger kun cirka 10 kilometer fra den franske grænse.

Uvejret over Vesteuropa blev forårsaget af det lavtryk, som på grænsen mellem varm sommerluft over Mellemeuropa og kold luft over Atlanterhavet udviklede sig over Frankrig, inden det satte kursen mod Danmark.

Det er det samme lavtryk, som tirsdag giver os gråvejr med regn, byger og blæst flere steder herhjemme, men det værste uvejr er dog overstået.