Vejr

I dag er du glad for en ældgammel opfindelse

En mere end 3000 år gammel kinesisk opfindelse bliver stadig brugt - og især i dag har mange sikkert været glade for den.

Da du i dag stod udenfor og kiggede op på himmelen og bandede over dagens regnvejr, kunne du i samme ombæring også have sendt kineserne en venlig tanke, da du foldede din paraply ud.

Paraplyen blev opfundet for mere end 3000 år siden og var dengang ment som beskyttelse mod solen.

I dag bruges den i Vesten mest som beskyttelse mod regnvejr, men flere steder i blandt andet Østen har den stadig en skyggefunktion.

Paraplyen blev ifølge historiske data brugt i det antikke østen, Egypten, Indien og Kina. Her var de første modeller enten lavet af bambus, palmeblade eller fuglefjer. Den vejede omkring tre kilo og håndtaget på paraplyen kunne være op til en halv meter lang.

Man mener, det var kineserne, der gjorde paraplyerne vandtætte med olieindsmurt silke, som dermed blev vandafvisende. Senere udviklede kineserne paraplyen og brugte olieret og lakeret papir.

I 1600-tallet var paraplyerne nået til flere lande i Europa som blandt andet Italien, Portugal og Spanien. Her blev den dog mest brugt som skygge for solen og gik under navnet umbrellaces. Man så den stadig ofte med fuglefjer på oversiden, hvilket ikke var den bedste løsning, når det regnede.

Senere udgaver i 1700-tallet ligner meget mere den paraply, vi kender i dag, og efterhånden blev den udbredt i hele Europa. I 1710 blev der taget patent på den sammenklappelige paraply, og i 1760 mener man, de første paraplyer kom til Danmark, men det var først 100 år efter, at den blev udbredt i det danske vejr.

I tidernes morgen var de første paraplyer noget, som kun adelige eller kongelig havde adgang til. I dag er det heldigvis hver mands eje, og det er man jo glad for på en grå dansk regnvejrsdag, når man nu ikke er kongelig.