Eksplosion i antallet af birkepollen over Danmark

De sidste dages solrige, tørre og varme vejr har været knap så sjove for pollenallergikerne.

Går du og snøfter og nyser og klør øjnene, så er der en helt naturlig forklaring i luften omkring os. 

For hvis ikke lige du er forkølet, kan der med stor sandsynlighed være tale om irritation i forbindelse med et meget højt antal af birkepollen i luften.

Pollentallet for birk er nemlig eksploderet i de sidste dage i forbindelse med solrigt og varmt vejr og en opfriskende vind.

Lørdag blev der således målt 1548 birkepollen i København, mens man fredag talte 865 og torsdag blot 35.

I Viborg toppede tallene fredag med 335 efter en torsdag med 42, og i går gik der 188 i fælden i Vestdanmark i henhold til dmi.dk.

Allerede onsdag oplevede vi dog første skud af pollen, da vi fik den første omgang sol og varme i denne omgang, og der blev tallene henholdsvis 138 og 162 i København og Viborg.

Man taler om mange birkepollen, når tallet er over 100.

Pollen kan komme langvejs fra, men en lokal kilde er særlig intens

Tørt, solrigt og varmt vejr er noget af det, som får antallet af birkepollen til at eksplodere, og da det sommerlige vejr med over 25 grader ramte os torsdag og fredag, fik det birketræerne til at frigive store mængder pollen.

Det var dog ikke kun danske pollen, vi fik den noget tvivlsomme ære at at indånde, for pollen kan rejse langt med luften.

I sydlige vinde kan det således nemt være pollen fra Øst- og Mellemeuropa, som strømmer op over os, og i østlige vinde kan vi være hårdt ramt af pollen fra Sverige.

Lokale pollen giver dog også store problemer. København er et af de mest udsatte områder for lokal birkepollen, for da man udbyggede den københavnske vestegn i 1960’erne og 1970’erne brugte man i høj grad birk i tilplantningen.

På Amager er der desuden store områder med delvist selvsåede birketræer på både Amager Fælled og Kalvebod Fælled, faktisk Danmarks største sammenhængende birkeskove, og sammen med Vestegnens birketræer betyder det, at København nærmest er pakket ind i birk.

Birkepollensæsonen er dog typisk kort, så mange vil snart kunne ånde lettet op. De kommende dages mere ustadige vejr vil dog også i sig selv lægge en dæmper på birketræernes frigivelse af pollen.