Vejr

Sådan er det at arbejde udendørs på Danmarks højeste bygning

100 meter over jorden på siden af Herlev Hospital arbejder nogle mennesker, som har vejret helt tæt på kroppen - hver dag.

Nogle klatrer, fordi det er sjovt og spændende – andre gør det til deres levevej.

Netop sådan en er Peter Vilhelmsen. Han er en af de få erhvervsklatrere i Danmark, og når han er på arbejde, er det altid med vejret som følgesvend.

- Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at det ikke giver et lille gip i maven, når man kommer ud over kanten, fortæller han, da han møder TV 2 VEJRETs Ellen Nybo i 100 meters højde over jorden på siden af Danmarks højeste bygning, Herlev Hospital.

Peter Vilhelmsen har arbejdet som klatrer siden 2004 og har således en hel del år på bagen - en bag, hvorunder der ofte er rigtig mange meter ned til jorden.

Han udfører mange forskellige slags opgaver som malerarbejde, reperationer, vinduespudsning og vask af facader.

Indstiller arbejdet i torden og blæst

Det sker i sagens natur i al slags vejr, men kraftig vind og tordenvejr er noget af det værste.

- Nogle gange kan der være helt stille nede på jorden, mens det nærmest er stormvejr oppe i højderne, hvor vi skal arbejde. Og så skaber bygningerne også ofte en masse turbulens.

- Hvis det blæser for meget, kan vi ikke klatre på siden af bygningen. Det er uforsvarligt, og så må vi indstille arbejdet, forklarer Peter Vilhelmsen.

Arbejdet indstilles, hvis det tordner eller blæser over 12 meter per sekund, hvilket slet ikke er uvanligt på toppen af eksempelvis det 120 meter høje Herlev Hospital.

En god dansk sommerdag er toppen

Der er dog også fordele ved klatrernes arbejde, og nogle af dem finder man på en god, dansk sommerdag.

- Sådan en varm dag hvor solen skinner, og man bare kan hænge i shorts og t-shirt og nyde udsigten. Det er toppen, slutter Peter Vilhelmsen med et smil på læben. 

Du kan se meget mere til Peter Vilhelmsen og hans kolleger i vejrudsigten på TV 2 fredag aften klokken 17.55.

Hele weekenden sætter TV 2 VEJRET fokus på Danmarks højeste bygning - Herlev Hospital - og de udfordringer, som vejret giver.