Over 25 grader den dag, da sommeren kom rekordtidligt til Danmark

For præcis 54 år siden kom temperaturen i Danmark for første gang over 25 grader og gav os vejrhistoriens tidligste sommerdag.

I løbet af denne uge strømmer sommerlig varme frem til Danmark, og allerede onsdag kan temperaturen nå op omkring 20 grader.

Det varme vejr ser ud til at kulminere torsdag med temperaturer op til 23 grader, hvilket er langt højere temperaturer end vi normalt kan forvente midt i april.

Men faktisk kan det være endnu varmere midt i årets anden forårsmåned.

Tidligste sommerdag i dansk vejrhistorie

Når temperaturen kommer over 25 grader, taler vi herhjemme om en regulær sommerdag. Det fik vi den 17. april 1964 på en forårsdag, der var sommervarm i størstedelen af landet.

Hverken før eller siden i de 145 år, hvor man har målt vejret i Danmark dag ud og dag ind, har temperaturen været så høj så tidligt på året, som den var for præcis 54 år siden.

Mellem et højtryk over Østeuropa og et lavtryk over Vesteuropa strømmede den mellemeuropæiske sommervarme i dagene fra den 17.-19. april op over Danmark.

Mens varmen kulminerede flere steder i Jylland og på Fyn den 17. april, skulle man flere steder på Øerne vente et par dage med at få månedens varmeste vejr.

På landsplan blev den 17. april dog den varmeste dag, og med en sydøstenvind, der med april-solens hjælp blev varmet godt op over den jyske muld, var det i Klosterheden Plantage mellem Lemvig og Holstebro i Vestjylland, at temperaturen blev allerhøjest.

Varmest var det i Vestjylland

25,2 grader sagde termometeret, som dagens højeste temperatur, da Statsskovfoged Esbjærg, som betjente målestationen i Klosterheden Plantage, tjekkede døgnets målinger fra den såkaldte 'engelske hytte', du ser på billedet herover.

Meteorologisk sommerdag

I Danmark kalder vi det en sommerdag, når temperaturen et eller andet sted i landet når over 25,0 grader.

På TV 2 VEJRET benævner vi det ligeledes en tropedag, hvis temperaturen et eller andet sted i landet kommer over 30,0 grader.

Den tidligste officielle sommerdag i dansk vejrhistorie var den 17. april 1964, hvor termometret kom op på 25,2 grader ved Klosterhede Plantage mellem Holstebro, Lemvig og Struer.

Den seneste sommerdag kom så sent som den 1. oktober 2011, hvor man nåede 26,9 grader i Store Jyndevad i Sønderjylland.

I Store Jyndevad tæt på den dansk-tyske grænse nåede man op på 24,6 grader, mens man i både Ribe og ved Karlsgårde ikke langt fra Esbjerg nåede op på 24,0 grader. 

Køligere var det ved de syd- og østvendte kyster. Bemærk blandt andet at man i Tvingstrup ved Horsens ikke nåede over 17,4 grader, mens også københavnerne med blot 16,8 grader den 17. april 1964 kiggede langt efter den vestjyske sommervarme.

April kan byde på al slags vejr

Den sommervarme aprildag i 1964 understregede, at aprils vejr kan antage alle former, og bare to år senere i 1966 oplevede man flere steder i landet en barsk snestorm - også i midten af årets anden forårsmåned.

Selvom den 17. april 1964 officielt er rekordholder for Danmarks tidligste sommerdag - altså en dag med temperaturer over 25 grader et eller flere steder i landet - så har det i andre år også været varmt meget tidligt på året. 

Den 14. april 1959 blev der eksempelvis målt 25,0 grader i Marstal på Ærø, mens man så sent som i 2007 havde hele 24,9 grader den 16. april i Skrydstrup ved Vojens i Sønderjylland. 

Den seneste 'første sommerdag' i dansk vejrhistorie kom den 30. juli 2004, mens den seneste sommerdag nogensinde registreret herhjemme faldt den 1. oktober 2011.