Ramt af snestorm i weekenden - men i morgen er det sol og 25 grader igen

16x9
Sne og kulde ramte også Round Lake Heights i Illinois den 15. april 2018. Men manden, der skovler sne, kan ligeså godt beholde shortsene på. Også i Illinois er varmere vejr på vej. Foto: EPA / Tannen Maury / Ritzau Scanpix

Ekstreme temperaturudsving i USA kan gøre vinter til sommer på meget kort tid.

En historisk voldsom forårssnestorm ramte i weekenden den nordlige del af USA med isnende kulde og enorme mængder sne.

Snestormen, som fik navnet Xanto, ramte navnlig delstaterne South Dakota, Minnesota og Kansas i lørdags, inden uvejret bevægede sig videre ind over delstaten Illinois og derfra til den sydøstlige del af Canada, hvor blandt andet Toronto søndag blev ramt af snevejr.

Gik fra sommer til vinter på under ét døgn...

Det voldsomme og usædvanligt sene vintervejr satte rekorder flere steder og var ikke mindst kendetegnet af ekstreme temperaturskift.

I byen Goodland i det vestlige Kansas var det med solskin og 26 grader regulært sommervejr i torsdags, men til aften styrtdykkede temperaturen til under frysepunktet, og lørdag morgen stod man i byen op til syv graders frost.

Det kan man med rette betegne som lidt af et kuldechok, men indbyggerne i det vestlige Kansas skal ikke lægge sommertøjet for langt væk.

Den nordlige del af USA er ramt af vintervejr Video: Anders Brandt

...og tirsdag bliver det sommer igen

Når et nyt lavtryk i løbet af det kommende døgn bevæger sig ind over USA vestfra, strømmer varm forårsluft igen op over den centrale del af USA fra syd.

Derfor kan man i blandt andet Goodland se frem til både en mandag og tirsdag med strålende solskin.

I dag ventes temperaturer op til cirka 19 grader, mens man tirsdag igen kan nå op på 25 grader og dét, som i Danmark ville blive betegnet som en regulær sommerdag.

Forventede temperaturer i USA tirsdag eftermiddag lokal tid den 17. april 2018. Pilen viser det vestlige Kansas, som efter sne og kulde i weekenden kan nå op på cirka 25 grader.
Forventede temperaturer i USA tirsdag eftermiddag lokal tid den 17. april 2018. Pilen viser det vestlige Kansas, som efter sne og kulde i weekenden kan nå op på cirka 25 grader. Foto: TV 2 VEJRET

Skarp grænse mellem sommer mod syd og vinter mod nord

Årsagen til, at man i USA kan opleve så enorme temperaturforskelle på så kort tid, skal findes i det amerikanske fastlandsklima og så det faktum, at temperaturerne generelt kan svinge meget i foråret.

Det skyldes, at sommerlig varme indfinder sig mod syd, mens den polare vinterkulde endnu hersker over Canada.

Under de rette vejrforhold kan man på skillelinjen mellem de to luftmasser komme til at opleve de ekstreme temperaturudsving.