Vejr

Rekordkulde på vej ned over USA - landmænd frygter det værste

Spirende afgrøder i Oklahoma og Texas kan komme til at lide alvorligt under kuldebølgen.

Mens vi herhjemme kan se frem til en rigtig forårsvarm weekend med temperaturer op til nær 20 grader, så er der markant anderledes vejr på vej til den centrale del af USA.

En kortvarig, men meget intens kuldebølge ruller nemlig ned over staterne fra Canada i denne weekend.

Arktisk luft på vej fra Nordpolen og Canada

Kulden vil være så bastant, at der nogle steder kan blive tale om nye kulderekorder for april, og det kan også komme til at gå hårdt ud over afgrøderne, som er sået med vintersæd i efteråret.

- Temperaturer under fire graders frost er kritisk lavt og kan gøre omfattende skade på hveden i dens tidlige vækststadie, forklarer landbrugs-meteorolog fra amerikanske Accuweather Dale Mohler.

Kan gøre stor skade på afgrøderne

Det får landmænd i navnlig staterne Texas og Oklahoma til at frygte det værste.

I Oklahoma og Texas har der i marts været perioder med ganske varmt vejr, og det har fået hveden til at spire. Derfor er den ekstra sårbar overfor den hårde frost.

- Længere mod nord i Kansas har vejret generelt været koldere i marts, hvorfor afgrøderne ikke spirer i samme tempo. Derfor vil risikoen for frostskader på hveden også være mindre her, forklarer Mohler.

Frostvejr langt mod syd

Temperaturerne ventes under kuldebølgen at nå ned under frysepunktet i nattetimerne så langt mod syd som til det nordlige Texas.

Det er et område af USA, som ligger på samme breddegrad som eksempelvis Marokko og Tunesien.

Et af de steder, som kan sætte ny kulderekord under kuldebølgen, er Minnesotas største by Minneapolis. 

Her forventes temperaturerne natten til lørdag at komme ned omkring -13 grader. Den normale nattemperatur i byen i april ligger nær frysepunktet.