Vejr

Sne og blæst rammer Bornholm - politiet fraråder udkørsel

Et langvarigt snevejr i kombination med blæst giver problemer for trafikken.

Vintervejret slår endnu engang til på Bornholm, hvor en kombination af kraftig blæst og intenst snefald har givet trafikale problemer og snestormslignende tilstande påskedag.

Bornholms Politi fraråder al unødvendig udkørsel og fortæller, at veje af klasse B og C, hvilket blandt andet omfatter kommunale indfalds- og omfartsveje samt større boligveje, ikke har været ryddet siden klokken 12. De vil derfor være svært fremkommelige.

De større veje af klasse A vil blive ryddet frem til klokken 18, hedder det afslutningsvis fra politiet på Twitter.

Er ved at være trætte af vintervejr

Bornholms klipper, bakker, marker og byer er således igen omdannet til et veritabelt vinterlandskab, og det er efterhånden ved at være nok for nogle af de lokale, som nok nærmere længes efter foråret.

I hvert fald hedder det fra Christina Pedersen i Klemensker, som kommentar til et billede på Facebook: “Alt for meget sne endnu en gang.”

'Alt for meget sne endnu en gang' hedder det fra Christina Pedersen på Facebook.

Andre nyder dog snevejret, for Britt Kofoed har lagt et billede fra Dueodde op på TV 2 VEJRETs Facebook-side, hvor hun fortæller, at der kælkes, og hun slutter sin kommentar af med en snemands-emoji.

Stillestående front sender sneen ned over Bornholm

Sneen er faldet hen over klippeøen siden morgentimerne, og der er med stor sandsynlighed faldet mindst seks centimeter midt på øen.

Den officielle nedbørsmåling fra Hammer Odde Fyr fortæller nemlig om seks millimeter nedbør fra klokken 8 til 14, og det svarer til omkring seks centimeter sne.

Vinterlandskab på Bornholm 1. april 2018.

Inde midt på øen falder der dog typisk mere nedbør, og vurderet ud fra billeder fra blandt andet Klemensker er der nok nærmere faldet et sted mellem 10 og 20 centimeter og enkelte steder sandsynligvis mere.

Et lavtryk over Polen har sendt en front op over Østersøen, og den har dagen igennem næsten ligget stille over Bornholm med mere eller mindre vedvarende snevejr til følge.

Blæst og tilstrækkelig kold sne giver fygning

Vinden er kraftig over Østersøen, og tidligt i morges målte man vindstød på 21,5 meter per sekund, hvilket svarer til stormende kuling. Sidenhen er den løjet lidt af, men det blæser stadig tilstrækkeligt til, at den nye sne kan fyge rundt.

Og sneen er flere steder kold nok til, at fygning kan forekomme. Målinger af luftens såkaldte vådtemperatur, som er et mål for sneens egen temperatur, har dagen igennem vist lige under 0 grader flere steder. Og er den negativ, kan sneen fyge.

Snevejret kan fortsætte til ud på natten, men intensiteten og vinden vil langsomt være aftagende hen over aftenen.

Sneen har i øvrigt ikke kun ramt Bornholm, for faktisk er man endnu hårdere ramt på Fyn, Langeland og Ærø, hvor der er meldinger om op til 35 centimeter sne

Her har det dog været meget mindre blæsende end på Bornholm, så her har sneen ‘kun’ lagt sig og ikke føget nævneværdigt. Ofte er det netop snefygningen og ikke mængderne i sig selv, som giver problemer med svært fremkommelige veje. 

Snevejret påskemorgen er det seneste større snevejr, der har ramt Danmark så sent på året siden den 14. april 1966.