Vejr

Stort snevejr rammer Danmark usædvanligt sent på foråret

Der går mange år imellem, at vi oplever så udbredt snefald på denne årstid.

Sneen falder og fyger skærtorsdag over store dele af Danmark, hvor især den sydlige og østlige del af landet har fået mellem 5 og cirka 15 centimeter sne - og sneen fortsætter det meste af dagen.

Snevejr af denne kaliber oplever vi typisk nogle gange i løbet af en vinter, så det er i sig selv ikke usædvanligt - hvis det da ikke lige var fordi, at vi skærtorsdag har den 29. marts.

Sjældent udbredt snefald i slutningen af marts

Det er nemlig sjældent, at vi oplever så udbredt snefald i så store mængder, som der i dag er tale om, på denne årstid.

Dagen er længere end natten, solen står ligeså højt på himlen, som den gør i midten af september, og vi har skiftet til sommertid.

Alligevel vælter sneen ned over den sydlige halvdel af landet, og selvom der ikke er tale om en regulær snestorm, går der alligevel mange år imellem, at det sner så meget tæt ved indgangen til april.

Sene snestorme i 1985 og 1966

Tilbage i 2001 blev Danmark ramt af en regulær snestorm den 19. marts, mens man sandsynligvis skal helt tilbage til 1985, for den 29. marts at finde et voldsommere snevejr i slutningen af marts.

Dengang gav et lille, intenst polarlavtryk hele 40 centimeter sne og vindstød af stormstyrke under dét, som siden blev kendt som Schlüter-snestormen.

Navnet kommer af, at Danmark i slutningen af marts 1985 blev lammet af en generalstrejke, som Schlüter-regeringen greb ind i efter blot to dages konflikt.

Alletiders forårssnestorm ramte dog især den sydøstlige del af landet så sent som den 14. april 1966, hvor dagsfrost, blæst og kraftigt snefald skabte meterhøje driver.

Vi skal dog ikke længere tilbage end til slutningen af april 2016 for at finde et ganske lille, men kraftigt snevejr, som ramte området omkring Lillebælt med 15 centimeter sne - og så sent som i 2010 og 2011 blev Danmark også ramt af snebyger i maj.

Så sent og så meget kan det sne i foråret

 1. 2016

  1. 15cm sne ved Lillebælt

   Vi skal faktisk blot tilbage til 2016 for at finde et af de mest spektakulære forårs-snevejr i nyere tid, da området omkring Lillebælt bliver ramt af et intenst snevejr om morgenen 24. april, der giver op til 15 cm sne på få timer.

 2. 2011

  1. Snebyger flere steder i landet

   Snevejr i Østervrå 3. maj 2011.

   Tilbage i 2011 slog vintervejret igen til over Danmark i begyndelsen af maj, for 3. maj faldt der snebyger flere steder i landet - og nogle steder var der sågar også torden. Det skete i øvrigt efter en rekordvarm april.

 3. 2010

  1. Snebyger i Jylland

   Et sent kuldefrembrud får 4. maj 2010 nedbøren til at gå over i sne i navnlig den centrale del af Jylland. Her falder der flere steder sne, så landskabet kortvarigt bliver hvidt.

 4. 1966

  1. Snestorm i de sydøstlige egne

   Masser af sne et ukendt sted i landet 14. april 1966.

   Én ting er snefnug i luften i foråret - noget andet er, når en regulær snestorm slår til. Det har vi oplevet nogle gange i marts - senest i 2001 - men i april hører en regulær snestorm til sjældenhederne. Sådan én ramte dog de sydøstlige egne 14. april 1966 med meterhøje driver - og vejret var koldt og snerigt i en hel uge midt på måneden.

 5. 1900

  1. Især i begyndelsen af det forrige århundrede havde vi af flere omgange iskoldt forårsvejr med sne langt ind i maj måned. Tilbage i 1905 fik vi måske vejrhistoriens seneste snevejr, da iskold luft fra  21.-25. maj især gav de østlige egne af landet en del snebyger. I 1900 var det også meget koldt, og nogle steder lå der sne 19. maj. I 1928 nåede temperaturen op på 24,9 grader 1. maj, men vinteren slog igen og gav slud og sne i Jylland 9. maj.