Vejr

Sand fik Kreta til at ligne Mars, og russisk sne blev orange

En voldsom støvstorm fra verdens største ørken var forleden årsag til, at himlen over Grækenland blev rød, og at sneen i Rusland blev orange.

Det var et noget spektakulært syn, der mødte skituristerne i det sydlige Rusland og ikke mindst indbyggerne i dele af Grækenland i slutningen af sidste uge, da himlen nærmest blev rød og sneen orange i den sydøstlige del af Europa.

Et mere eller mindre tilfældigt sammenspil mellem en kæmpe støvstorm over Egypten og et kraftigt lavtryk over Middelhavet var årsagen til, at luften blev fyldt med støv hele vejen fra det nordøstlige Afrika over Grækenland og Balkan til det sydlige Rusland.

Kreta lignede Mars

Allerede torsdag blæste store mængder sand og støv fra Sahara ind over den græske ø Kreta, hvilket fik landskabet på den græske ferieø til at minde om noget fra en Mars-film.

Another amazing view from Crete island, enveloped in thick Saharan dust today, March 22!

Another amazing view from Crete island, enveloped in thick Saharan dust today, March 22! Absolutely incredible views from the island today! Report: Steffani Cameron via partners Cyclone Of Rhodes

Posted by Severe Weather Europe on Thursday, March 22, 2018

Sand og støv fyldte luften over middelhavsøen, mens ørkenvarmen sendte temperaturen op på ellers behagelige 26,8 grader i Heraklion, den største by på Kreta.

Herefter fortsatte støvstormen op over blandt andet hovedstaden Athen, inden den gule himmel fyldt med sand og støv fra verdens største ørken også indfandt sig over Sortehavet og det sydlige Rusland i weekenden.

Sahara-sand lagde sig over OL-pister i Rusland

Blandt andet i Sochi, som nok mest af alt er kendt for at have været vært for de vinterolympiske lege i 2014, lagde støvet sig på de ellers kridhvide pister og farvede dem orange.

Sandstormen var så omfattende, at den let kunne ses fra rummet af blandt andet NASAs satellitter.

Athens observatorium siger ifølge CNN, at mængden af støv og sand fra Sahara over Grækenland i sidste uge var en af de største nogensinde.

Satellitbillede af det sydøstlige Europa den 22. marts 2018. Støvstormen ses markeret med gule pile, som blæser i den orange pils retning op over Grækenland og Balkan og videre op mod Sortehavet og det sydlige Rusland.

Kan undertiden opleves i Danmark som blodregn

Herhjemme kan vi under de rette vejrforhold også opleve, at ørkensand blæser hele vejen til Danmark.

Hvis det samtidig regner, kan støvet blive vasket ud af luften og afsættes på aflejringer på blandt andet biler, postkasser og i tagrender - det, vi kender som blodregn.

Tilbage i oktober i fjor blev himlen over Danmark farvet gul af både ørkenstøv og røg fra skovbrande på Den Iberiske Halvø, og i april 2016 faldt der også blodregn over landet.