Vejr

Ramt af tornadoer og hagl på størrelse med appelsiner

Både søndag og mandag fik man i dele af USA en forsmag på, hvad der venter resten af foråret.

Forårsmånederne og især perioden fra april til juni er sæson for voldsomme uvejr i den centrale del af USA og ikke mindst i området kaldt Tornado Alley.

Men allerede her i midten af marts har man oplevet kraftige tordenvejr med både tornadoer og kæmpehagl, og søndag og mandag gik det blandt andet ud over staterne Texas og Alabama.

Superceller årsag til tornadoer og enorme hagl

Mødet mellem den varme, fugtige luft fra Den Mexicanske Golf og den tørre polarluft, som strømmer mod syd fra Canada, skabte i flere omgange de meget kraftige tordenbyger, som kaldes superceller.

Supercelle

En supercelle er en særlig type tordenbyge, som består af en roterende opdrift - en såkaldt 'mesocyklon'.

Af alle typer tordenvejr på kloden er supercellen den mindst fremtrædende, men til gengæld den voldsomste af slagsen.

Den kan dannes i områder hvor atmosfæren er ekstremt ustabil og vindens hastighed og retning ændrer sig markant op igennem troposfæren.

Superceller er velkendte i det centrale USA i foråret og forsommeren, men også over Mellem- og Sydeuropa kan superceller opstå i navnlig sommermånederne. I Asien er det især i Bangladesh og det østlige Indien, at superceller forekommer.

Superceller forårsager typisk kraftige vindstød, store mængder regn og store hagl, mens en brøkdel af supercellerne er i stand til at producere tornadoer. 

På trods af, at vi i herhjemme undertiden har været ramt af kraftige tordenuvejr, så er superceller som sådan aldrig med sikkerhed observeret herhjemme.

Det er sådanne tordenbyger, der kan forårsage både enorme hagl og talrige tornadoer, og det har de også gjort de seneste par døgn over først Texas og siden navnlig Alabama.

I søndags blev man i Texas ramt af hagl på mellem 7 og 10 centimeter i diameter eller dét, der svarer til størrelsen på tennisbolde og appelsiner.

Alabama ramt af kæmpehagl og tornadoer

Det samme gjorde sig mandag gældende i dele af Alabama, hvor der ydermere blev rapporteret om ikke færre end 10 tornadoer.

Især i byen Jacksonville er der ifølge rapporter til det amerikanske Storm Prediction Center sket omfattende skader på blandt andet en kirke og Jacksonville State University.

Billedet herunder er fra Cullman i Alabama, hvor haglene også var særdeles store.

Heldigvis er der trods det meget voldsomme vejr ingen meldinger om alvorligt tilskadekomne eller omkomne.

Uvejret fortsætter tirsdag over Florida, hvor det især er voldsomme vindstød i forbindelse med tordenvejret, som man frygter.