Vejr

Varm dig med 2017 – når vejrdata bliver til brugskunst

Temperaturtæpper hækles og strikkes over hele kloden. En sjov og kreativ måde at bruge vejrdata på.

For at finde ud af hvordan et dansk vejrtæppe kunne se ud, satte Vejrbilen kurs mod Kolding.

Her bor Ewa Dembinska Nørgaard, der gennem hele 2017 målte temperaturen i sin have og derefter hæklede den.

Princippet for et temperaturtæppe er enkelt: Hver dag hækles en række på tæppet, og rækkens farve bestemmes fra den temperaturskala, men selv lægger sig fast på inden værket påbegyndes. 

Ewa brugte mellem 150 og 300 gram garn i hver farve til hendes temperaturtæppe.

- Jeg havde set temperaturtæpper, hvor hver grad havde sin farve. Det synes jeg blev for spraglet, og derfor valgte jeg at lave intervaller i stedet, så blev tæppet mere roligt at se på, fortæller Ewa Nørgaard.

- Derudover valgte jeg, at der skulle hækles månederne også, så det var lettere at aflæse tæppet bagefter.

De fleste temperaturtæpper har skalaer med orange og røde farver til høje temperaturer og blå og lilla farver til de lave temperaturer.

Men det bliver tæpperne ikke nødvendigvis ens af.

- Jeg har set temperaturtæpper fra de tropiske lande. De er meget mere røde i nuancerne end mit tæppe er, og de grønne og blå farver er næsten ikke med, fortæller Ewa.

Andre vejrdata kan også bruges

Det er ikke kun temperaturdata, der bliver til tæpper. Nogle vælger for eksempel at hækle skydækket. Andre vælger at supplere dage med regn eller sne ind i tæpperne ved at hækle med to garner på dage med nedbør.

På den måde bliver en dagsrække både blå og hvid på en kold dag med snevejr.

- Atter andre har valgt at hækle den globale årsmiddeltemperatur, fortæller Ewa Nørgaard. 

- På de tæpper, kan man tydeligt se den globale opvarmning, fordi tæpperne får flere og tættere røde striber.

Der findes næsten uendeligt mange muligheder for hvilke vejr-tæpper, som man kan lave.

Nogle hækler barnets første år, mærkedage i familien eller bryllupsdatoer. Og synes man tæppeprojektet bliver for uoverskueligt, kan man også reducere tæppet til for eksempel en slange, hvor hvertrunde om bug eller ryg svarer til en dato.

Skal projektet være endnu mindre, kan man nøjes med en måneds data eller blot en uge.  Ewa fortæller, at det var rigtig sjovt at prøve.

 - Der var jo ingen, som kunne jo vide, hvordan tæppet ville blive. Jeg var for eksempel lidt usikker på, om min beslutning om, at alt over 20 grader skulle være rødt, ville give et langt rødt stykke på midten. Men sådan gik det jo ikke med den sommer vi havde i 2017, smiler hun.