Intens snestorm giver dele af USA halv meter sne på 10 timer

I mødet mellem kulde fra nord og varme fra syd blev der dannet et dybt lavtryk ud for USA's østkyst.

Boston og det nordøstlige USA er inden for det seneste døgn blevet ramt af en intens snestorm, hvor der faldt over en halv meter sne på blot 10 timer.

Mest sne har man fået i Uxbridge cirka 50 kilometer sydvest for Boston med 70 centimeter, mens man inde i selve Boston har målt en snedybde på 40 centimeter. Alt sammen nysne, som er faldet fra tirsdag eftermiddag og frem til onsdag morgen dansk tid.

Kraftige nordøstlige vinde med vindstød på hård til stormende kuling ledsagede snevejret, og det har ført til store trafikale problemer på grund af snefygning i både i Boston, som er hovedstad i staten Massachusetts, og ude i landdistrikterne sydvest og syd for Boston.

Parken i det centrale Boston er omdannet til et vinterlandskab. På 10 timer faldt der 40 centimeter sne i den sydlige del af byen.
Parken i det centrale Boston er omdannet til et vinterlandskab. På 10 timer faldt der 40 centimeter sne i den sydlige del af byen. Foto: Scott Eisen / Ritzau Scanpix

I de tilstødende stater Rhode Island og Connecticut er man også blevet ramt af snestormen med stedvis 50 centimeter nysne.

Lavtryk fra syd møder kulden fra nord

Et særligt vejrfænomen, en såkaldt nor’easter, er ansvarlig for det store snefald.

I mødet mellem varm luft fra syd og kold luft fra Canada, blev der dannet et dybt lavtryk ud for USA’s østkyst.

Et dybt lavtryk ud for det nordøstlige USA trak kulde og sne ned over Boston og omkringliggende områder. Fænomenet kaldes en nor'easter på grund af vindretningen
Et dybt lavtryk ud for det nordøstlige USA trak kulde og sne ned over Boston og omkringliggende områder. Fænomenet kaldes en nor'easter på grund af vindretningen Foto: TV 2 VEJRET

Massachusetts og de omkringliggende stater lå på nordvestsiden af lavtrykket, og her blæste den iskolde canadiske vind ned fra nordøst samtidig med, at sneen faldt i rigelige mængder.

Sådanne lavtryk dannes med jævne mellemrum ud for USA, så vejrtypen med kolde nordøstenvinde er velkendt og betegnes som en nor’easter, eller som vi kunne kalde det på dansk - en nordøster

Det er i øvrigt den tredje nor'easter på blot to uger i og omkring Boston.