Vejr

Søndagsvejr med både vinter og forår

I Nordjylland byder søndag på vintervejr. Men over den sydlige del af Jylland, kan foråret titte frem. Henning Bagger / Scanpix Danmark

Vejret søndag bliver usædvanligt forskelligt, alt efter hvor i landet man befinder sig.

Temperaturer omkring frysepunktet, sne, isslag og østenvind. Så vinterligt vil vejret tage sig ud i det nordlige Jylland, hvor man både bør huske vinterstøvlerne og de varme handsker, hvis man skal ud i vejret.

På samme tid vil der være sydvestlig vind, tørvejr og temperaturer på cirka otte grader i den sydlige del af Jylland. Hvis Solen får lov til at skinne gennem skyerne, så kan temperaturerne endda stige til 10-12 graders forårsagtig varme, som måske kan gøre søndag til årets hidtil varmeste dag.

Frontsystem med kontraster

De skarpe kontraster hænger sammen med det frontsystem, der søndag giver nedbør til store dele af landet. Nord og øst for Danmark befinder vinterluft sig, mens forårsvarmen presser på mod sydvest.

I den sydlige del af Jylland kan man sagtens få forårsfornemmelser hvis Solen bryder gennem skydækket i eftermiddag.

Netop på grænsen mellem disse to meget forskellige luftmasser dannes der fronter med nedbør, som i dag ligger lige henover Danmark.

Risiko for isslag

I takt med at varmen forsøger at overtage det vejrmæssige overherredømme, så holder kulden fortsat stand længst mod nord - nede ved overfladen. I lidt større højde, har varmen dog mere held med at fortrænge kulden.

Isslag i Aalborg søndag morgen den 11. marts 2018.

Det medfører, at sne, der falder ned gennem luften, en overgang smelter, når det passerer det lune luftlag, mens det dernæst igen kommer ned gennem frostvejr nær overfladen. Det bringer nedbøren i en meget ustabil tilstand, og fryser øjeblikkeligt til is, når det rammer genstande - og er den nedbørstype vi kalder for isslag.

TV 2 VEJRET har udsendt varsel om isslag for Nordjylland, gældende til klokken 11.

De næste par timer er der risiko for isslag over det nordlige Jylland, så man skal være ekstra forsigtig, hvis man bevæger sig ud i trafikken i dag.