Vejr

Mens vi havde kuldebølge – ekstrem varme i Arktis slog rekorder på stribe

Det var i februar 15 grader varmere end normalt i dele af Arktis. Nordgrønland var et af de varmeste steder.

Mens kuldebølgen ramte Danmark, blev der slået varmerekorder i Arktis, og udbredelsen af havisen i de arktiske egne er også mindre end nogensinde før.

Varm atlanterhavsluft skød langt mod nord

Det er resultatet af en helt usædvanlig februar måned på den nordlige halvkugle, hvor strømningen i atmosfæren efter et sjældent split af den stratosfæriske polare vortex ændrede sig, så sibirisk kulde strømmede mod Europa, mens varm luft fra Atlanterhavet strømmede langt mod nord til de arktiske egne.

Vi kender til fænomenet, at når det er koldt i Danmark er det varmt på Grønland. Det holdt også stik denne gang, men varmen holdt sig ikke blot til Grønland, men ramte hele Arktis.

Varmerekord for februar i Arktis

Nord for polarcirklen havde man i nogle dage i februar temperaturer, der var 30 grader højere end normalt, og i den del af Arktis, der indbefatter Nordatlanten fra Svalbard i øst til Grønland i øst og op til Nordpolen, blev der i det, der betegnes som den europæiske sektor i Arktis sat ny varmerekord.

Her blev det med temperaturer på stedvis mere end 15 grader over det normale for årstiden den varmeste februar nogensinde registreret.

For Arktis som helhed blev februar den næstvarmeste måned nogensinde registreret – kun overgået af januar 2016.

Nordgrønland satte nye varmerekorder – for hele vinteren

Den ekstreme varme gav flere steder i Arktis nye varmerekorder blandt andet i Nordgrønland, hvor hele vinteren har været usædvanlig varm.

Her satte man ved både Kap Morris Jesup, Station Nord og Danmarkshavn ifølge DMI nye varmerekorder for vinteren som helhed.

Ved Kap Morris Jesup i det aller nordligste Grønland blev vinteren med en middeltemperatur på -23,3 grader 7,7 grader varmere end normalt.

Det mest bemærkelsesværdige er varmerekorden ved Danmarkshavn, hvor man har haft daglige temperaturmålinger helt tilbage fra 1949 – og her har man med en middeltemperatur på -17,1 grader haft den varmeste vinter i mindst 69 år.

Ekstrem februar i Nord- og Nordøstgrønland

Det var dog februar, der trak op i vinterregnskabet i Arktis.

Her satte man i februar ny varmerekord ved fem vejrstationer i Nord- og Nordøstgrønland.

Både Kap Morris Jesup, Station Nord, Danmarkshavn, Daneborg og Ittoqqortoormiit satte nye rekorder for, hvor varmt det kan blive i den del af Grønland i februar.

Ved Kap Morris Jesup, hvor der i februar normalt er -32,9 grader havde man det med -18,5 grader hele 14,4 grader varmere end normalt.

Ekstrem varme på norske øer i Arktis

Også i den norske del af Arktis satte man rekorder.

På den norske ø Jan Mayen slog man med en middeltemperatur på 1,1 grader den gamle varmerekord for februar fra 1929 med en hel grad.

Målingerne på Jan Mayen går ifølge yr.no tilbage til 1921.

På Svalbard blev det med en middetemperatur på -5,4 grader hele 10,8 grader varmere end normalt. Det gør februar 2018 til den næstvarmeste februar på Svalbard siden målingerne begyndte i 1899.

Den varme februar var i øvrigt den 87. måned i træk med temperaturer over det normale på Svalbard. Det svarer til lidt over syv år.

Havisen i Arktis når rekordniveau

Rekordvarmen har også sat sit aftryk på havisen i de arktiske egne.

Netop i disse dage er havisen i Arktis ved at nå sin største udbredelse for vinteren, inden foråret sætter ind.

Den seneste optegnelse af havisen i Arktis foretaget med satellit den 7. marts viser ifølge National Snow and Ice Data Center, at man ikke siden satellitmålingerne begyndte i 1979 har registreret mindre havis i Arktis på denne tid af året.

14.196 millioner kvadratkilometer af havet i Arktis er dækket af is netop nu. Det svarer til 85 procent af havisniveauet på samme tid i 1979.

Dermed tyder alt på, at de arktiske egne går foråret i møde med en rekordlav mængde havis.

Koldt i Europa – og varmt på kloden

Varmerekorderne og de rekordlave mængder havis i Arktis kommer i en februar, der som kontinent gav Europa den sjette-koldeste februar siden 2000.

Det blev hen over måneden 0,9 grader koldere end normalt i Europa.

Globalt set blev februar igen meget varmere end normalt. Med en middeltemperatur på 0,4 grader over normalen blev februar globalt set den tredjevarmeste.