Kuldebølge

Sne, blæst og snefygning har ramt det meste af Danmark

Et større snevejr har mandag morgen bredt sig op over det meste af landet - og nogle steder har man sågar oplevet isslag.

Den sydlige del af landet blev først ramt af barskt vintervejr, da en front med udbredt sne og nogle steder sågar isslag mandag morgen drog ind over Danmark.

Ud over sne og isslag betyder det blæsende vejr også, at der flere steder er snefygning, som generer trafikken.

Snevejret hænger sammen med en frontzone, der fra syd prøver at fortrænge kulden over Danmark, som nu i godt en uge har holdt temperaturen under frysepunktet i det meste af landet.

Større snevejr på vej op over Danmark

Det barske vintervejr begyndte kort før klokken fire natten til mandag over den sydligste del af Jylland. Herfra fortsatte det videre op mod resten af landet.

Klokken 10.40 havde snevejret ramt det meste af landet, men i den nordligste del af Jylland begynder det først af sne allersidst på formiddagen.

I Nordjylland fortsætter snevejret dog helt frem til i aften.

Isslag ramte den sydlige del af Danmark

Snevejret begyndte flere steder som isslag, der gjorde vejene spejlglatte.

Isslag er underafkølet regn, der ved mødet med en fast overflade såsom veje, fortove, biler, postkasser og hustage omgående fryser til is, og det kan give særdeles glatte veje.

Isslaget begyndte i grænseegnene allerede kort efter klokken fire sent natten til mandag.

Flere steder meldte Syd- og Sønderjyllands Politi om færdselsuheld som følge af det glatte føre.

I morgentimerne faldt nedbøren også på Lolland som isslag, men ellers blev det meste igen til sne, da vintervejret bredte sig mod nord.

I Nordjylland stedvis op til 10 centimeter sne

Snevejret ventes de fleste steder at give mellem én og fem centimeter sne, men især i Nordjylland kan man få op mellem 5 og 10 centimeter sne.

Kun Bornholm ser mere eller mindre ud til at gå fri af snevejret.

Da det samtidig vil blæse med en jævn til hård vind - nogle steder måske kuling - fra sydøst, kan snefygningen komme til at volde problemer nogle steder.

Tøvejr breder sig med tåge og nedfaldende istapper

Når snevejret er overstået, bliver det let tøvejr i det meste af landet. Allerede tidligt mandag formiddag var det blevet tøvejr i Sønderjylland.

Tøvejret ventes at brede sig fra syd mod nord resten af dagen og aftenen, og kan desuden give tåge og lidt småregn flere steder i landet. 

Samtidig er der risiko for, at is og sne med tøvejret, som de fleste steder vil være det første i over en uge, begynder at falde ned fra eksempelvis husgavle og broer flere steder i landet.