Kuldebølge

Kuldebølge på retur - dette skal du passe på, når tøvejret rammer Danmark

Isen smelter, sneen begynder at tø, når temperaturen i løbet af mandagen stiger til over frysepunktet.

Den seneste uges kuldebølge over Danmark synger på sidste vers, og temperaturerne er mandag formiddag allerede på vej op over frysepunktet i den sydlige del af landet, hvor tøvejret er ved at slå igennem.

I løbet af dagen vil man mange steder få temperaturer på op mellem tre og fire graders varme, som betyder, at is og sne nu vil smelte i stor stil.

Istapper og is fra broerne kan styrte ned

I det øjeblik temperaturen stiger til over frysepunktet, vil istapper, som hænger fra tagene, begynde at falde ned.

Man skal derfor være meget opmærksom, når man i det kommende døgn bevæger sig under hustage, hvor også sne fra tagene kan falde ned.

På både Storebæltsbroen og Øresundsbroen giver tøvejr efter en længere kuldeperiode, som afsluttes med snevejr, risiko for, at sne og isklumper kan styrte fra broen og ned på kørebanen.

Sådanne situationer har tidligere ført til lukning af de to store danske broer.

Fygesne på loftet

Især på Bornholm, Sydsjælland, Lolland og Falster er der stor risiko for, at man kan få sig en ubehagelig overraskelse, når fygesne på loftet begynder at smelte.

Efter de seneste døgns kraftige blæst og snevejr kan der på mange lofter ligge hele snedriver, som de kommende døgn vil smelte og give risiko for vandskader.  

Man skal så hurtigt som muligt få fjernet sneen fra loftrum for at undgå, at fygesneen smelter. 

Smeltevand på vejbanerne

Når temperaturen stiger, og der samtidig kan falde regn, er der stor risiko for smeltevand på vejbanerne.

Vandet kan mange steder ikke løbe væk fra vejene, hvor der ligger opskrabet sne i vejkanterne, ligesom vandet ikke kan synke ned i den frosne jord.

Tøbrud kan på denne måde ofte give risiko for både oversvømmelser og akvaplaning, som man skal være meget agtpågivende over for.

Isen smelter

Når tøvejret rammer, vil isen på de mange søer begynde at smelte, og også på de søer, hvor det under kuldebølgen har været tilladt at gå på isen og stå på skøjter, vil isen være usikker.

Man skal derfor lade være med at gå ud på isen - også selv om man tror den kan holde - når tøvejret sætter ind.