Vejr

Undgå ubehagelig overraskelse - tjek om du har fygesne på loftet

Mange steder i landet kan der ligge fygesne på loftet.

Måske ligger der en hel snedrive på dit loft, som du endnu ikke har opdaget, og får du ikke fjernet den, kan du få en meget ubehagelig overraskelse, når tøvejret sætter ind.

Efter den seneste uges kraftige snevejr, blæst og snefygning især i den sydlige del af landet, kan sneen være føget ind på loftet.

I et vejr, som vi har haft det de seneste dage, kan sneen fyge ind af selv de mindste sprækker, så selv om ens tag ikke er det, man vil betegne som utæt, kan man efter flere dage med snefygning have fygesne på loftet.

Billedet herover er fra Bornholm og taget efter en tidligere snestorm, og som man kan se, er det betydelige mængder sne, der kan nå at fyge ind under taget.

Først et problem når sneen smelter

Så længe det er frostvejr, skaber sneen ikke problemer. Problemet med fygesne bliver først for alvor stort, når tøvejret sætter ind, og sneen smelter.

Det kan føre til vandskader på loftet, og i værste fald vil vandet trænge ned gennem loftet.

Mandag ventes en mildning at slå igennem med temperaturer op til 2-3 graders varme, og det kan få en eventuel snedrive på loftet til at smelte.

Se efter sne - og fjern den, inden tøvejret sætter ind

Opdager du fygesne på loftet, gælder det om at fjerne det med det samme. En kost, fejebakke og opvaskebalje er gode redskaber, når fygesneen skal væk.

Det er et af de gode råd fra bolius.dk

Har du loft til kip, er det hverken muligt at opdage eller fjerne fygesneen. Derfor er der risiko for, at skaden når at udvikle sig, inden den kommer til syne som fugtskjolder på loftet i boligen.

De fleste forsikringer dækker ikke den type skader, så forsikringsoplysningen råder alle husejere til at se efter, om der er sne på loftet og fjerne det, inden tøvejret sætter ind.

Fygesne kommer ind på loftet ved selv de mindste sprækker og revner i taget. Og alene de bygningsmæssige krav om udluftning af tage giver gode muligheder for fygesne.