Kuldebølge

Iskold start på foråret - her fik vi den koldeste forårsdag siden 1987

Kalenderen siger forår, men vejret vil noget helt andet, og flere steder har det ikke været koldere på en 1. marts i 31 år, end det har været torsdag.

Temperaturerne er fortsat et godt stykke under frysepunktet, store dele af landet er dækket af sne, og i den sydlige del af Danmark hersker der sågar snestormslignende tilstande.

Har man været ude i den kolde blæst i dag eller måske blot taget en kælketur på villavejen, har det bestemt hverken været til at se eller føle, at det i dag er den 1. marts, som ifølge kalenderen er den første forårsdag.

Nogle steder har vi ikke haft en koldere dag i marts siden 1987.

Dengang var det isvinter, og allerede i januar blev de første isbrydere sendt i aktion.

Fire vejrstationer giver et unikt indblik

For at få et indtryk af, hvor usædvanligt det kolde vejr har været på denne 1. marts, har TV 2 VEJRET gransket tallene fra fire af Danmarks mange vejrstationer.

I Vestervig i Thy, i Tranebjerg på Samsø, på Frederiksberg i København og ved Hammer Odde på Bornholm har man nemlig målt på vejret hver eneste dag siden 1874.

Det giver et helt unikt indblik i, hvor koldt det egentlig har været i dag - vel at mærke, når det har været lunest.

Flere steder fik man den koldeste forårsdag siden isvinteren i 1987

I Vestervig kom temperaturen torsdag blot op på -3,0 grader, som det højeste. Det gjorde dér dagen til den koldeste martsdag, man har oplevet i Thy siden 1987.

Hvis vi ovenikøbet lader foråret udgøre månederne marts, april og maj, var det ligeledes den koldeste forårsdag hos thyboerne i 31 år.

Tilbage under isvinteren i 1987 lagde marts ekstremt koldt fra start, og den 2. marts 1987 kom temperaturen i Vestervig ikke over -4,7 grader.

Også på Samsø har man haft den koldeste forårsdag siden 1987. 

I Tranebjerg blev dagens højeste temperatur -3,1 grader, og en forårsdag på Samsø har ikke været koldere, siden der blev målt -4,4 grader som den højeste temperatur på 'kartoffel-øen' den 2. marts 1987.

På Bornholm nåede temperaturen ved Hammer Odde torsdag op på -3,2 grader som det højeste.

Det gør også hos bornholmerne den 1. marts 2018 til den koldeste forårsdag, siden man den 2. marts 1987 målte -5,0 grader, som dagens højeste temperatur.

Koldeste forårsdag i København siden 2006

I København brød martssolen torsdag eftermiddag for alvor igennem, og det fik faktisk temperaturen på Frederiksberg til kortvarigt at stige til -1,3 grader.

Det betød, at man i København 'kun' skulle 12 år tilbage for at finde en dag i marts, der var ligeså kold som torsdag.

Den 11. marts 2006 nåede temperaturen i hovedstaden også kun op på -1,3 grader i København midt på dagen.

Men tager man udelukkende den 1. marts i betragtning, var torsdagen også i København den koldeste af slagsen siden 1987.

Dengang blev der målt -2,8 grader som det højeste på kalenderens første forårsdag.  

Til sammenligning er den koldeste 1. marts nogensinde målt i København fra 1890, hvor det ikke blev 'varmere' end -4,8 grader.

I kontrast til 1890 står 1992, hvor der blev målt temperaturer i hovedstaden op til 12,2 gader den 1. marts, hvilket er varmerekord for den 1. marts i København.

Så sent som i 2012 bød den første forårsdag dog på hele 11,1 graders varme. 

Artiklen er frembragt på baggrund af data fra DMI's tekniske rapport TR17-02, som er blevet bearbejdet af TV 2 VEJRET.