Kuldebølge

Sneen fortsætter med at vælte ned - det her er en snestorm, siger Tanev

Snebyger i hobetal blæser i en nærmest uendelig strøm ind over de sydlige egne - og flere af dem er kraftige.

Hele den sydlige del af landet - fra Bornholm i øst over Sydhavsøerne og Sydfyn til Als og Sønderjylland i vest - er onsdag morgen ramt af talrige og kraftige snebyger, der fortsætter med at bidrage til de voldsomme snemængder og den vanskelige trafikale situation flere steder i dén del af landet.

Det er netop i dag, at kuldebølgen og blæsten over Danmark kulminerer, og flere steder lå kuldeindekset på omkring -20 grader onsdag morgen, selvom vinterens laveste temperatur 'kun' blev målt til -10,6 grader i Nordsjælland.

Usædvanlig kold luft for årstiden over Danmark

Luftmassen over Danmark er usædvanlig kold for årstiden, og det er med til at skabe talrige og kraftige snebyger over Østersøen, der syd om Skåne strømmer ind over den sydlige del af landet.

Flere steder falder der i forbindelse med bygerne adskillige centimeter sne på ganske kort tid, og tirsdag aften var flere af snebygerne sågar med lyn og torden over blandt andet Lolland.

Se 12 timers snevejr fra radaren. Video: Danny Høgsholt

Kan nærme sig en halv meter sne

Både på Lolland, Falster og Bornholm ligger der ifølge TV 2 VEJRETs oplysninger nogle steder over 30 centimeter sne, og der er mere i vente i det kommende døgn.

Inden for de næste par døgn kan de samlede snemængder på Bornholm og Sydhavsøerne måske overskride den halve meter, og den kraftige østenvind med op til kuling ved kysterne holder ved.

Det giver fortsat kraftig snefygning, og vejret flere steder på navnlig Bornholm og Sydhavsøerne kan med rette sammenlignes med en snestorm.

Tanev: - Det her er en snestorm

TV 2 VEJRETs Peter Tanev befinder sig tidligt onsdag formiddag mellem Præstø og Vording på Sydsjælland, hvor trafikken er særdeles udfordret.

- Det her er en snestorm. Det sner, det blæser og fyger - og det holder ikke op lige foreløbigt, siger Tanev, som også har optaget videoen øverst i artiklen.

For at kalde det en snestorm herhjemme skal der i frostvejr blæse en frisk eller hård vind på mere end 10 meter per sekund, og samtidig skal der falde minimum 10 centimeter sne på seks timer.

Selvom der er tale om snebyger, er det sandsynligt, at netop dét kriterie i hvert fald nogle steder er opfyldt.

Ikke desto mindre er der faldet så megen sne, at effekten af blæsten og snefygningen er den samme.

Nogle steder 15 centimeter nysne i dag

I løbet af dagen kan der mange steder falde yderligere 5-10 centimeter sne i den sydlige del af landet, og lokalt kan man få mere end 15 centimeter sne i forbindelse med snebygerne, der fortsat lokalt kan være med torden.

Temperaturerne forbliver meget lave for årstiden med mellem tre og syv graders frost som det højeste midt på dagen.