Kuldebølge

Usædvanlig kulde over Danmark ikke set på denne årstid i 31 år

Ikke siden isvinteren i 1987 har det været så koldt midt på dagen så sent på vinteren, som det har været tirsdag.

Temperaturer ned til -10 grader om natten forekommer med jævne mellemrum her i slutningen af februar måned.

Men temperaturer på mellem tre og syv minusgrader, som vi tirsdag har haft selv midt på dagen, er usædvanlige her tæt ved indgangen til marts. 

Iskoldt i isvinteren marts 1987

Faktisk skal vi 31 år tilbage - til den sidste af 80'ernes trillingeisvintre i marts 1987 - for at finde et tidspunkt, hvor det har været koldere i dagtimerne på denne årstid.

Dengang var de danske farvande dækket af is, og isbryderne blev allerede i januar 1987 for første gang sendt i aktion.

Fire vejrstationer giver unikt indblik

TV 2 VEJRET har gransket tallene fra fire af Danmarks mange vejrstationer.

I Vestervig i Thy, i Tranebjerg på Samsø, på Frederiksberg i København og ved Hammer Odde på Bornholm har man målt på vejret hver eneste dag siden 1874.

Det giver et helt unikt indblik i, hvor koldt det egentlig har været på denne 27. februar.

Maximumtemperaturer for udvalgte stationer den 27. februar 2018.

Iskold tirsdag i Thy

I Vestervig nåede temperaturen tirsdag op på -3,3 grader, og så koldt har det ikke været så sent på vinteren siden 1987.

Dengang blev der også målt -3,3 grader som maximumtemperaturer den 6. marts, mens man skal tilbage til den 17. marts 1979 for med -6,3 grader at finde en endnu koldere dag på denne årstid i Thy.

I Tranebjerg på Samsø nåede temperaturen tirsdag ikke over -3,2 grader, og det er ikke set koldere så sent på vinteren, siden der på 'kartoffel-øen' blev målt -4,4 grader som maximumtemperatur den 6. marts 1987.

Koldeste dag i København i 31 år - så sent på vinteren

På Frederiksberg i København blev tirsdagens højeste temperatur -3,4 grader. Også her skal vi tilbage til 1987 for at finde det koldere senere på vinteren. Den 2. og 3. marts dét år blev der målt henholdsvis -4,5 og -6,3 grader som den højeste temperatur i hovedstaden. 

Et sneklædt Rønne set fra luften. På nordspidsen af Bornholm står en af landets ældste målestationer, som har målt vejret hver dag i over 150 år.

Ved Hammer Odde på Bornholm var det tirsdag knap så koldt med -2,2 grader som højeste temperatur.

Men også på solskinsøens nordspids skal vi tilbage til 1987 for at finde det koldere midt på dagen så sent på året. Den 6. marts 1987 blev den højeste temperatur på Hammeren blot -6,0 grader. 

Artiklen er frembragt på baggrund af data fra DMI's tekniske rapport TR17-02, som er blevet bearbejdet af TV 2 VEJRET.