Tirsdag kan blive den koldeste dag i 31 år - så sent på vinteren

16x9
Iskoldt ved Mariager Fjord den 26. februar 2018. Foto: Niels Marius Andersen / Privatfoto

Med temperaturer mellem tre og syv graders frost midt på dagen er vi i gang med en usædvanlig kold dag for årstiden.

Danmark er stået op til en særdeles kold og blæsende morgen her i slutningen af februar.

Natten til tirsdag nåede temperaturen de fleste steder ned mellem fem og otte graders frost.

Koldest var det i Karup i Midtjylland, hvor termometeret i nat viste -8,8 grader.

Det er som sådan ikke usædvanligt, men det faktum, at temperaturerne ikke kommer meget højere op i løbet af dagen, er en sjældenhed her tæt ved indgangen til marts.

Gamle danske vejrstationer giver unikt indblik

Nogle få danske vejrstationer har målt på vejret dag ud og dag ind, siden de helt tilbage i 1874 blev taget i brug af Meteorologisk Institut.

Dermed giver de et helt unikt indblik i, hvor usædvanlig kulden, som vi oplever i dag, er på denne årstid.

Og tallene afslører, at vi mange steder ikke har oplevet en så kold dag så sent på vinteren, siden isbryderne stævnede ud i de danske farvande under isvinteren i 1987.

Forventede temperaturer, når det er varmest - eller mindst koldt - tirsdag den 27. februar 2018.
Forventede temperaturer, når det er varmest - eller mindst koldt - tirsdag den 27. februar 2018. Foto: TV 2 VEJRET

København får sandsynligvis den koldeste dag på denne årstid i 31 år

Én af målestationerne står ved det, der nu er Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Frederiksberg i København - den tidligere Landbohøjskole.

Her forventes temperaturen i dag højst at komme op på tre-fire frostgrader, og kommer det til at holde stik, så er det den laveste temperatur målt i hovedstaden så sent på vinteren siden 1987.

Dengang kom temperaturen den 2. og 3. marts kun op på henholdsvis -4,5 og -6,3 grader.

Her ved Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Frederiksberg står en vejrstation på det sted, hvor der er blevet målt på vejret hver dag siden 1874.
Her ved Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Frederiksberg står en vejrstation på det sted, hvor der er blevet målt på vejret hver dag siden 1874. Foto: TV 2 VEJRET

Thy, Samsø og Bornholm får også usædvanlig kold dag

I Vestervig i Thy, hvor en anden af 'de gamle vejrstationer' står, nærmer temperaturen sig i dag også kun to-tre frostgrader som det højeste.

Også her har det ikke været koldere så sent på vinteren siden 1987, hvor der blev målt -3,3 grader som maximumtemperatur den 7. marts.

Ved Hammer Odde på Bornholm forventes temperaturen op nær -3 grader, og her skal vi også tilbage til isvinteren 1987 for at finde en koldere dag så sent på vinteren.

I hele perioden fra den 1. til den 6. marts 1987 var det endnu koldere, og den 6. marts kulminerede kulden med -6,0 grader som det højeste på Bornholms nordspids.

Et sneklædt Rønne set fra luften. På nordspidsen af Bornholm står en af landets ældste målestationer, som har målt vejret hver dag i over 150 år.
Et sneklædt Rønne set fra luften. På nordspidsen af Bornholm står en af landets ældste målestationer, som har målt vejret hver dag i over 150 år. Foto: Marc Andrea le Sage de Fontenay / Privatfoto

I Tranebjerg på Samsø står også en af de vejrstationer, som har målt vejret hver dag i de sidste 154 år.

Med temperaturer, der kryber op nær to-tre graders frost, tyder meget på, at vi blot skal tilbage til de -2,8 grader den 11. marts 2006 for at finde en koldere dag på denne årstid på 'kartoffel-øen'.

Holder temperaturen sig dagen igennem under -2,8 grader, vil det også her være den koldeste dag så sent på vinteren siden 1987.

Resultatet kommer i eftermiddag

De endelige opgørelser over dagens temperaturer kommer først ved midnat natten til onsdag, men da temperaturen allerede vil begynde at falde ud på eftermiddagen, kan vi muligvis allerede der konkludere, om vi har haft den koldeste dag så sent på vinteren i 31 år.

Artiklen bygger på data fra DMI's tekniske rapport TR 17-02, som er blevet bearbejdet af TV 2 VEJRET.