Kuldebølge

Cykelturen vil være kold, men disse 6 ting er gode ved den ekstreme kulde

Med det kolde vejr på vej, så er der rigeligt med forholdsregler at tage sig. Men der er også fordele. Se dem her.

Store dele af Europa vil blive lagt på is, når en af de mest omfattende kuldebølger på denne årstid i mange år ruller ned over kontinentet fra Sibirien.

Kulden breder sig ind over Europa fra nordøst, og Danmark er således et af de første lande, som vil komme til at opleve frostvejr døgnet rundt, inden det iskolde vejr breder sig mod syd og vest.

- Det usædvanlige ved kulden, der blæser ind over Danmark fra øst, er, at det i hele landet bliver frostvejr døgnet rundt. I løbet af weekenden får vi i dagtimerne et par frostgrader, mens vi i næste uge ikke skal gøre os meget håb om at se termometret nå over fem eller skes frostgrader om dagen. Om natten vil vi på grund af det blæsende vejr i første omgang ikke nå meget under -10 grader, men det kan vi sagtens nå at komme i næste uge, siger TV 2 Vejrets Anders Brandt.

Normalt er hård frost ensbetydende med udfordringer, men kuldebølgen har faktisk også sine fordele.

Herunder er en liste over ting, man kan glæde sig over i det kolde vejr.

Danmark i dybfryseren - seks gode ting ved kuldebølgen

 1. Kulde forbrænder flere kalorier

  I et studie fra 2012 påviste forskere, at koldt vejr kan sætte fut i det såkaldte brune fedt, som mennesker har i kroppen. Det ’brune’ fedt brænder det 'hvide' fedt og giver derfor større kalorieforbrænding.

  Undersøgelsen var ret lille, så der sås tvivl, om den er 100 procent sikker, men det kan da hjælpe lidt at tænke på, at du futter lidt ekstra af, når du står op til en kold vintermorgen.

 2. Vinterbadning

  Vinterbadning er blevet meget poulært blandt danserne. Det giver velvære, og man føler sig sund og frisk. Kroppen nedkøles hurtigt, og kroppens forsvar kommer på overarbejde. Blodkarrene trækker sig sammen, og chokket udløser en cocktail af endorfiner og adrenalin i blodet. Undersøgelser viser, at vinterbadere har færre sygedage, og de føler sig sundere.

 3. Kulden giver mere nærvær

  Når temperaturen daler til under frysepunktet, og det regner og rusker, er det meget naturligt, at man har lyst til at isolere sig indendørs. Og når vi sidder der under et tæppe, er der mange af os, der bruger tiden på at ringe til familie og venner.

  En undersøgelse fra 2012 viser, at vi i højere grad bruger tid til at ringe til vores nærmeste relationer, når det er dårligt vejr, og at vi bruger længere tid på at tale med dem.

 4. Vinterkulde giver færre skader

  Dyrker du udendørssport om vinteren, kender du sikkert til, at det kan være svært at komme ud af døren, når termometret viser minusgrader, men jo koldere vejr – jo færre skader. Det er blandt andet også derfor, man lægger is på en hævet ankel.

  En undersøgelse fra 2011 har vist, at behandling ved ekstremt lave temperaturer hjælper mere på en skade end bare at hvile.

 5. Tæpperensning

  Sne er rigtig godt til at rense dine løse tæpper med. Du kan lægge tæppet ud i sneen og på den måde få renset snavs, støv, hundehår og andet utøj som hundelopper af tæppet.

  Når du lægger det tunge varme tæppe på sneen, vil varmen fra tæppet smelte det øverste lag sne til vand, der vil blive presset op i tæppet. Sneen vil trække støv og snavs ud af luven. Når du derefter børster tæppet, vil smudsen komme med ud. Samtidig vil tæppets luv rejse sig, og farverne vil fremstå klarere.

 6. Luft ud i hjemmet

  Om vinteren er det særligt vigtigt at få luftet ud, men fordelen er, at du kan gøre det i kortere tid end normalt - du kan nøjes med fem minutter. Luk vinduer op i begge husets sider, så den friske luft kan cirkulere.

  Når det er koldt udenfor, bliver husets indvendige overflader koldere, og det gør risikoen for fugtskader større. Derfor er det vigtigt at lufte ud i frostvejret.

Kilder. Videnskab.dk, Bolius, New York Times.