30-40 grader varmere end normalt - 'hedebølge' på vej mod Nordpolen

16x9
Arktis. Foto: Clement Sabourin / Scanpix Denmark

Der bliver vendt godt og grundigt op og ned på vejret hen over den nordlige halvkugle i løbet af weekenden.

Dagsfrost i Danmark samtidig med tøvejr pĂĄ Nordpolen.

Det lyder som noget, der burde være umuligt, men det er ikke desto mindre dét, som prognoserne viser, vil ske i løbet af weekenden.

Pludselig stratosfærisk opvarmning

Årsagen er den pludselige stratosfæriske opvarmning, som skete tidligere på måneden, og som netop nu begynder at vende op og ned på vejret hen over hele den nordlige halvkugle.

Det udmønter sig på søndag i et meget kraftigt højtryk, der vil strække sig hele vejen fra Svalbard og Barentshavet ned over Skandinavien.

Sammen med lavtryk nær Grønland er det med til at sende luft hele vejen fra subtroperne op over Irland, Island og den nordlige del af Norskehavet og helt til Nordpolen.

Tøvejr pĂĄ Nordpolen - midt i vintermørket

Det får søndag temperaturen til akkurat at krybe op over frysepunktet på klodens top, som fortsat er indhyllet i mørke døgnet rundt på denne årstid.

Forventede temperaturer på den nordlige halvkugle på søndag den 25. februar klokken 16.00. Bemærk den grønne 'tunge' af positive temperaturer, der strækker sig hele vejen til Nordpolen midt i billedet.
Forventede temperaturer på den nordlige halvkugle på søndag den 25. februar klokken 16.00. Bemærk den grønne 'tunge' af positive temperaturer, der strækker sig hele vejen til Nordpolen midt i billedet. Foto: Climate Reanalyzer

Det er temperaturer, der er mellem 30 og 40 grader højere end normalt over det isdækkede arktis i februar, og dermed kan det med rette betegnes som en arktisk hedebølge. 

Afvigelse fra normaltemperaturen på den nordlige halvkugle på søndag den 25. februar 2018. Omkring Arktis er temperaturerne mere end 30 grader højere end det normale på denne årstid.
Afvigelse fra normaltemperaturen på den nordlige halvkugle på søndag den 25. februar 2018. Omkring Arktis er temperaturerne mere end 30 grader højere end det normale på denne årstid. Foto: Climate Reanalyzer

Søndag med dagsfrost i Danmark

Samtidig kan vi herhjemme se frem til en kold søndag med snebyger nogle steder og temperaturer på et par graders frost.

Situationen på Nordpolen normaliseres dog allerede i begyndelsen af næste uge, hvor temperaturen igen forventes at falde til mellem 20 og 30 graders frost.

Forventede temperaturer i Danmark søndag eftermiddag den 25. februar 2018.
Forventede temperaturer i Danmark søndag eftermiddag den 25. februar 2018. Foto: TV 2 VEJRET