Kuldebølge

30-40 grader varmere end normalt - 'hedebølge' på vej mod Nordpolen

Der bliver vendt godt og grundigt op og ned på vejret hen over den nordlige halvkugle i løbet af weekenden.

Dagsfrost i Danmark samtidig med tøvejr på Nordpolen.

Det lyder som noget, der burde være umuligt, men det er ikke desto mindre dét, som prognoserne viser, vil ske i løbet af weekenden.

Pludselig stratosfærisk opvarmning

Årsagen er den pludselige stratosfæriske opvarmning, som skete tidligere på måneden, og som netop nu begynder at vende op og ned på vejret hen over hele den nordlige halvkugle.

Det udmønter sig på søndag i et meget kraftigt højtryk, der vil strække sig hele vejen fra Svalbard og Barentshavet ned over Skandinavien.

Sammen med lavtryk nær Grønland er det med til at sende luft hele vejen fra subtroperne op over Irland, Island og den nordlige del af Norskehavet og helt til Nordpolen.

Tøvejr på Nordpolen - midt i vintermørket

Det får søndag temperaturen til akkurat at krybe op over frysepunktet på klodens top, som fortsat er indhyllet i mørke døgnet rundt på denne årstid.

Det er temperaturer, der er mellem 30 og 40 grader højere end normalt over det isdækkede arktis i februar, og dermed kan det med rette betegnes som en arktisk hedebølge. 

Søndag med dagsfrost i Danmark

Samtidig kan vi herhjemme se frem til en kold søndag med snebyger nogle steder og temperaturer på et par graders frost.

Situationen på Nordpolen normaliseres dog allerede i begyndelsen af næste uge, hvor temperaturen igen forventes at falde til mellem 20 og 30 graders frost.